Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Národní galerii povede do konce roku Vlnas, od ledna Fajt

Kultura

  17:20
PRAHA - Národní galerii v Praze povede do konce roku i nadále ředitel Sbírky starého umění Vít Vlnas. Vedením instituce byl po odvolání jejího ředitele Vladimíra Rösela původně pověřen do konce srpna.

Pověřený ředitel Národní galerie Vít Vlnas foto: MAFRA - Tomáš Krist

Ministr kultury Jiří Balvín Vlnasovi minulý týden pověření prodloužil do konce letošního roku. Učinil tak dva dny poté, co se dohodl s Jiřím Fajtem o změně data jeho nástupu do funkce generálního ředitele NG na 1. ledna 2014. Vyplývá to z dopisu, kterým minulý týden Balvín Vlnasovo angažmá v čele NG prodlužuje.

Jiřího Fajta jmenovala ředitelem NG ministryně kultury v demisi Alena Hanáková 4. července. Podle odborníků i politiků tak významné rozhodnutí již neměla činit.

Jiří Fajt

Třiapadesátiletý historik umění v NG pracoval v letech 1993 až 2000; od roku 1995 vedl Sbírku starého umění. Z NG odešel krátce po nástupu Milana Knížáka, "aby se nemusel přetahovat s autoritářským generálním ředitelem". Od té doby působí zejména v Německu, přednáší na univerzitách v Berlíně a Praze.

Balvín záhy po svém nástupu do funkce uvedl, že chce jmenování prověřit. Ještě než se s Fajtem sešel, rozhodl se zasáhnout do situace v Národním divadle, které mělo mít také nového ředitele - od 1. srpna do funkce nastupoval Jan Burian. Fajt ho odvolal hned ten den, vyvolal tím bouři nevole a po intervenci předsedy vlády musel Buriana znovu jmenovat.

Ministrova schůzka s Fajtem možná i proto výrazný zvrat nepřinesla, přestože stejně jako v případě Buriana dříve Balvín kritizoval fakt, že Fajt neprošel aktuálně otevřeným výběrovým řízením; zúčastnil se však dvou předchozích, z jednoho, které bylo později zrušeno, vzešel jako nejlepší kandidát. Minulý týden se s Balvínem dohodl, že do NG nastoupí v původně plánovaném termínu 1. září, ale generálním ředitelem bude až od 1. ledna 2014.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...