Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Návrat do Gileádu. Margaret Atwoodová píše pokračování Příběhu služebnice

Kultura

  6:00
GILEÁD - Kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová chystá pokračování svého úspěšného románu Příběh služebnice. Chystaná kniha s názvem Závěť (Testament) vyjde 10. září 2019. Příběh služebnice se těší velké popularitě, loni získal nový život díky seriálu televize Hulu.

Seriálový Příběh služebnice foto: Hulu / George Kraychyk

Služebnice a Donald Trump

Když byl Donald Trump zvolen do prezidentského úřadu, vzniklo protestní hnutí, ve kterém se ženy oblékaly do kostýmů služebnic ze seriálu. Vše jako symbol nastupující totality.

Knihu Příběh služebnice vydala Margaret Atwoodová v roce 1985. Z knihy se brzy stal bestseller - jen výtisků v anglickém jazyce se prodalo 8 milionů kusů. Nového života se mu dostalo díky seriálu televize Hulu, který se letos dočkal své již druhé série.

V antiutopickém románu vzniká v občanské válce na území USA silně totalitní režim založený na náboženství a podřízenosti žen mužům. Nová republika Gileád se potýká s ekologickými problémy, ženy navíc trápí neplodnost. To mají vyřešit takzvané služebnice - dívky-otrokyně, které vládnoucí třída používá na plození dětí. Právě takovou služebnicí se stává i hlavní hrdinka Offred poté, co je násilím oddělena od své rodiny.

Spisovatelka Margaret Atwoodová se zakladatelkou projektu, umělkyní Katie...
Překvapivá, ironická, svá. Margaret Atwoodová přednášela o Shakespearovi ve...

Děj nové knihy nazvané Závěť (Testament) se má odehrávat o patnáct let později. Příběh se soustředí na tři ženy. „Drazí čtenáři, vše na co jste se mě ptali ohledně Gileádu a jeho fungování, sloužilo jako inspirace pro tuto knihu. Tedy skoro vše. Jako další inspirace mi sloužil svět, ve kterém žijeme,“ píše Atwoodová v oficiálním prohlášení, které zveřejnil nakladatel Penguin Random House.

Atwoodová a Dvojčata

Margaret Atwoodová na sebe upozornila naposledy v dubnu letošního roku, když prohlásila, že se teroristé z 11. září při svém inspirovali filmem Star Wars. Není to ale první kontroverze spojená s ní a zmíněným teroristickým útokem. V Dánsku měla v roce 2000 premiéru opera na motivy Příběhu služebnice. Ta začínala filmovými záběry z ničení různých staveb. Mezi nimi bylo i Světové obchodní centrum, na které právě o rok později později zaútočili teroristé. Když pak k útoku skutečně došlo, musela být scéna v opeře vynechána.

Margaret Atwoodová (1939)

Kanadská spisovatelka Margaret Atwoodvá debutovala v roce 1969 románem Žena k nakousnutí. Za román Příběh služebnice z roku 1985 byla nominována na prestižní Man Bookerovu cenu. Tu ale získala až v roce 2000 za román Slepý vrah. Spisovatelka loni v Praze přebrala cenu Franze Kafky.