Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Návrat ke kořenům. Nový Terminátor bude podle Camerona temná a brutální podívaná

Kultura

  18:00
PRAHA - Snímek Terminátor: Temný osud (Terminator: Dark Fate) bude na rozdíl od svého předchůdce podívanou striktně pro dospělé (rating R od Americké filmové asociace). To ho více přiblíží prvním dvěma dílům, na které navazuje. Temný osud se zaměří na Sáru Connorovou, ze které se stala lovkyně terminátorů. Do českých kin snímek zamíří 31. října.

Sára Connorová (Linda Hamiltonová) se s terminátory nemaže. Snímek Terminátor: Temný osud (2019). Režie: Tim Miller. foto: Paramount Pictures

„Myslím, že to, co dělá z Temného osudu nástupce Terminátorů 1 a 2, je kromě samotného děje i celý tón filmu. Je brutální, rychlý, intenzivní a přímočarý. Všechny události se odehrávají během 36 hodin. Není to žádný grandiózní a komplexní příběh. Je zaměřený na postavy, je hodině současný a je to zkrátka jízda, která s divákem nejedná v rukavičkách,“ sdělil v rozhovoru Cameron

Linda Hamiltonová jako Sára Connorová. Snímek Terminátor: Temný osud (2019)....
Snímek Terminátor: Temný osud (2019). Režie: Tim Miller.

Šestý film z terminátorova univerza znovu spojí Arnolda Schwarzeneggera jako Terminátora T-800 a Lindu Hamiltonovou jako Sáru Connorovou. Nový Terminátor je přímým pokračováním druhého dílu, filmu Terminátor 2: Den zúčtování z roku 1991. To v praxi znamená, že zcela ignoruje zbylé tři filmy (Vzpoura strojů, Salvation a Genisys) a televizní seriál (Příběh Sáry Connorové). Nic z toho se ve světě nového Terminátora nestalo.

Cameron poodhalil i něco málo k samotnému příběhu. Ze Sáry Connorové je lovkyně terminátorů. Údajně nalezla možnost, jak zjistit, kde se terminátoři objeví. Když pak stroj vystrčí hlavu, Sára už tam na něj čeká s palebným arzenálem. Je však jisté, že ne vždy vše klapne podle plánu. Už nicméně víme, proč v první ukázce hraje podmanivá verze hitu Hunter (lovec) od islandské zpěvačky Björk. 

Proudy krve pana Millera

Za novým Terminátorem stojí hollywoodskou optikou stále nováček, americký režisér Tim Miller. Případné krvavé lázně jsou v dobrých rukou, protože Miller stojí za komiksovým Deadpoolem. Ryan Reynolds zde v roli červeně oděného superhrdiny (antihrdiny?) předvedl, že i velmi krvavý film může být úspěšný u diváků i kritiky. 

Například poslední snímek o Terminátorech, Terminator Genisys z roku 2015, měl rating jen PG-13 (přístupno mládeži od třinácti let), takže z podstaty věci musel některé brutálnější aspekty příběhu krotit.