Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

ND uvedlo premiéru Dobře placené procházky

Kultura

  9:51
PRAHA - Buffopera Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra z 60. let Dobře placená procházka měla premiéru v Národním divadle. Představení ocenilo publikum dlouhým čtvrthodinovým potleskem. Hru nastudoval filmař Miloš Forman se svými syny.

Dobře placená procházka. foto: http://www.narodni-divadlo.cz/Reprofoto

Hudebního nastudování se ujal dirigent Libor Pešek, partituru nově instrumentoval Marek Ivanovi†. Svým spolupracovníkům nakonec zatleskal i Miloš Forman sám - a že jich bylo. Vedle sedmdesátičlenného orchestru pod jevištěm se v této původně komorní inscenaci objevilo téměř osmdesát účinkujících. Otec se syny názorně předvedl, jak si představuje "velké plátno" - tento termín zazněl tento týden na setkání s novináři.

Jako Uli se představil Petr Stach, Vanilkou byla Jana Malá, advokátem Petr Píša a listonošem Jiří Suchý. V roli tety z Liverpoolu vystoupila Zuzana Stivínová, krásnou dívku ztvárnila Jana Fabiánová a harmonikáře Miroslav Lacko. Ten vyhrával i před začátkem představení před vstupem do "zlaté kapličky".

Na premiéru přišlo mnoho politických a kulturních osobností, mimo jiné bývalý prezident Václav Havel, předseda vlády Mirek Topolánek či herci Jan Tříska, Jana Brejchová, Jiřina Jirásková, Milan Lasica a Magda Vášáryová. Přítomný ministr kultury Václav Jehlička by v hledišti našel i své předchůdce Martina Štěpánka a Helenu Třeštíkovou.

Představení zajímavých nápadů
Práci svého kolegy ocenili například také režiséři Jiří Menzel, David Ondříček a Formanovi spolupracovníci muzikolog Zdeněk Mahler a kameraman Miroslav Ondříček. Přítomni byli rovněž někdejší ředitel ND Daniel Dvořák a bývalý šéf opery Jiří Nekvasil, kteří s nápadem inscenovat Dobře placenou procházku před lety přišli.

Ti, kdo znají Divadlo bratří Formanů a tvorbu Petra a Matěje a viděli například jejich zdařilou Klapzubovu jedenáctku v pražském Minoru či úspěšnou inscenaci Glassovy opery Kráska a zvíře v ND, dobře vědí, co si na jevišti dokážou vymyslet. Kráska a zvíře získala prestižní Radokovu cenu v kategorii Scénografie roku.

Diváci tleskali během jednotlivých hudebních výstupů a dobře se bavili. Ústřední melodií Dobře placené procházky je milostná píseň Jsi ta nejkrásnější krajina, co  znám. Prolíná dějem v různých polohách - od poeticky a lyricky vážné, až k ironicky parodující a satirické. Členky pěveckého sboru se během představení objevují mezi diváky v přízemí, zpívají z lóže na prvním balkonu a účinkují i v průhledu za dekorací v
pozadí. Hravá inscenace je plná nápadů a potěšení z divadla.

Například ve scéně, kdy je jeden z protagonistů opilý, se rozpohybují všechny předměty na jevišti a "tety z Liverpoolu" jsou najednou dvě. Další premiéra, v jejímž obsazení se objeví i Jitka Molavcová, se v Národním divadle uskuteční v pondělí večer.

Autoři: ,