130 let

Dobře placená procházka. | foto: http://www.narodni-divadlo.cz/Reprofoto

ND uvedlo premiéru Dobře placené procházky

Kultura
  •   9:51
PRAHA - Buffopera Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra z 60. let Dobře placená procházka měla premiéru v Národním divadle. Představení ocenilo publikum dlouhým čtvrthodinovým potleskem. Hru nastudoval filmař Miloš Forman se svými syny.

Hudebního nastudování se ujal dirigent Libor Pešek, partituru nově instrumentoval Marek Ivanovi†. Svým spolupracovníkům nakonec zatleskal i Miloš Forman sám - a že jich bylo. Vedle sedmdesátičlenného orchestru pod jevištěm se v této původně komorní inscenaci objevilo téměř osmdesát účinkujících. Otec se syny názorně předvedl, jak si představuje "velké plátno" - tento termín zazněl tento týden na setkání s novináři.

Jako Uli se představil Petr Stach, Vanilkou byla Jana Malá, advokátem Petr Píša a listonošem Jiří Suchý. V roli tety z Liverpoolu vystoupila Zuzana Stivínová, krásnou dívku ztvárnila Jana Fabiánová a harmonikáře Miroslav Lacko. Ten vyhrával i před začátkem představení před vstupem do "zlaté kapličky".

Na premiéru přišlo mnoho politických a kulturních osobností, mimo jiné bývalý prezident Václav Havel, předseda vlády Mirek Topolánek či herci Jan Tříska, Jana Brejchová, Jiřina Jirásková, Milan Lasica a Magda Vášáryová. Přítomný ministr kultury Václav Jehlička by v hledišti našel i své předchůdce Martina Štěpánka a Helenu Třeštíkovou.

Představení zajímavých nápadů
Práci svého kolegy ocenili například také režiséři Jiří Menzel, David Ondříček a Formanovi spolupracovníci muzikolog Zdeněk Mahler a kameraman Miroslav Ondříček. Přítomni byli rovněž někdejší ředitel ND Daniel Dvořák a bývalý šéf opery Jiří Nekvasil, kteří s nápadem inscenovat Dobře placenou procházku před lety přišli.

Ti, kdo znají Divadlo bratří Formanů a tvorbu Petra a Matěje a viděli například jejich zdařilou Klapzubovu jedenáctku v pražském Minoru či úspěšnou inscenaci Glassovy opery Kráska a zvíře v ND, dobře vědí, co si na jevišti dokážou vymyslet. Kráska a zvíře získala prestižní Radokovu cenu v kategorii Scénografie roku.

Diváci tleskali během jednotlivých hudebních výstupů a dobře se bavili. Ústřední melodií Dobře placené procházky je milostná píseň Jsi ta nejkrásnější krajina, co  znám. Prolíná dějem v různých polohách - od poeticky a lyricky vážné, až k ironicky parodující a satirické. Členky pěveckého sboru se během představení objevují mezi diváky v přízemí, zpívají z lóže na prvním balkonu a účinkují i v průhledu za dekorací v
pozadí. Hravá inscenace je plná nápadů a potěšení z divadla.

Například ve scéně, kdy je jeden z protagonistů opilý, se rozpohybují všechny předměty na jevišti a "tety z Liverpoolu" jsou najednou dvě. Další premiéra, v jejímž obsazení se objeví i Jitka Molavcová, se v Národním divadle uskuteční v pondělí večer.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás