Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Nebuď paranoidní, pane Zelený

Kultura

  11:11
PRAHA - Pět let po odvážném a nedoceněném pokusu režiséra Anga Leeho převést na plátno superhrdinu Hulka v co nejkomiksovější podobě se zmutovaný doktor Bruce Banner vrací znovu. V Neuvěřitelném Hulkovi se Marvel Studios snaží „napravit“, co podle nich Lee pokazil.

Proměna. Tepová frekvence stoupá, navztekaný obr Hulk je zde. foto: ČTK

Lee, držitel Oscara za Tygra a draka a za Zkrocenou horu, se pokusil o to, co mnozí vidí jako protimluv, o akční film pro intelektuály. Pokusil se, a tvrdě narazil. Leeho Hulk plný originálních vizuálních nápadů rozvíjejících estetiku komiksu a jungiánských ponorů do psychologie byl komerční propadák. U Marvelů chvíli počkali, nechali opadnout rozčarování a začali připravovat Hulkův návrat v podobě, která by více slušela letnímu blockbusteru.

Druhý úspěšný projekt Marvel Studia
Příběh vědce Bruce Bannera (Edward Norton) ozářeného gama paprsky, který se při tepové frekvenci nad 200, ať už je způsobené zlobou nebo vzrušením, promění v agresivního zuřícího Hulka, je druhým projektem, který Marvel Studios plně produkuje. Ten první, Iron Man, byl nečekaný úspěch letošní letní sezony a stále si drží pozici filmu s nejvyššími tržbami roku 2008.

Neuvěřitelný Hulk má podle očekávání Marvel Studios na úspěch Iron Mana navázat a, jak jasně říká poslední scéna filmu, v níž se objeví Tony Stark alias Iron Man (Robert Downey Jr.), připravit půdu pro další projekty studia.

Zdravím, pane Starku
Role Viktora „napravovače“ byla svěřena francouzskému režisérovi Louisi Leterrierovi, který své schopnosti pro akcelerující až lehce pološílenou akční podívanou předvedl v Danny the Dog, kterého český distributor příznačně předělal na Utrženého ze řetězu.
Scenárista Zak Penn, jehož verzi ještě přepracovala ústřední hvězda filmu Edward Norton, zvolil přímočaré vyprávění o muži na útěku od samého začátku. Bez dlouhých úvodů, na rozdíl od Leeho, Nortonův Banner už ví, co se s ním děje a proč je v hledáčku generála americké armády zainteresovaného na projektu Super Soldier. Skrývá se a snaží se najít lék, který by zlikvidoval důsledek záření a zabránil tak jeho zneužití pro vojenské účely. Hon na Hulka i tempo filmu se stupňují. Výbuchy střídají honičky a koordinované útoky jsou prokládány scénami zpevňujícími akci emocionální kostřičkou.

HODNOCENÍ LN ***

Neuvěřitelný Hulk
(USA)
Režie: Louis Leterrier
Scénář: Zak Penn
Kamera: Peter Menzies Jr.
Hrají: Edward Norton, Liv Tylerová, William Hurt, Tim Roth a další
Distribuce v ČR: Bontonfilm
Premiéra v ČR: 17. 7. 2008



Leterrier má kuchařku nastudovanou důsledně, a proto se vcelku očekávaně odehraje všechno, co patří do letního blockbusteru. Výsledkem je průměrná hektická zábava. Na druhou stranu režisér zaslouží uznání za to, že se mu daří udržet emoce a samotnou bolestivou rozpolcenost ústřední postavy relevantní v záplavě akčních sekvencí a šlehajícího ohně. Jak je slušně zvládnuta Hulkova schizofrenie, tak je zajímavá linie o zneužití moci a roli americké armády v současném světě, která se odvíjí pod vojenskými operacemi prováděnými se samozřejmou arogancí - včetně té v univerzitním kampusu.


S velkou silou přichází nejen velké možnosti a velká zodpovědnost, ale i velké utrpení a hrůzy. Jak říká postava vědce na námitku, že vláda zneužije jeho výzkum pro vytvoření armády supervojáků, a ne pro vyléčení rakoviny: „Nebuď paranoidní. Všichni nenávidíme vládu, ale...“ Dokončení věty příznačně utne střela snipera.

O míře kontroverze a kritiky ve filmu na adresu vládnoucí garnitury USA a její politiky a o jejím skutečném významu a účelu se dá debatovat. Tón kritický vůči armádě i vládě může být jen chytrou marketingovou odpovědí na slabiny, které měl Iron Man z pohledu zahraničních trhů. Obě marvelovské adaptace tak sdílí pozoruhodně dvojsečný způsob zapracovávání současné politiky Spojených států.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!