Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Nebude Einstein, Všechnopárty nebo Kabinet doktora Honzáka. Televize kvůli koronaviru ruší natáčení i premiéry

Kultura

  14:00
PRAHA - Kvůli koronavirové pandemii odkládají Nova, Prima a Česká televize premiéry novinek a omezují či úplně ruší natáčení dílů jednotlivých pořadů a seriálů.

Silvestrovská Všechnopárty foto: ceskatelevize.cz

TV Prima

Nejvíc na zrušených premiérách ztratí pravděpodobně TV Prima. Jarním hitem měl být detektivní seriál Einstein s Vojtěchem Kotkem v hlavní roli. Geniální profesor Filip Koenig má pomáhat v řešení vražd poněkud cynické vyšetřovatelce Lence Vrabcové (Anna Polívková) a svým chováním ji přivádět k šílenství.

Další premiérou měla být zábavná show Zlatá maska (The Masked Singer). Ta již proběhla v Británii, Bulharsku, Nizozemí, Německu nebo Americe. Kombinace zpěvu a pohybových čísel je okořeněna ještě záhadou - diváci se snaží uhodnout, která z českých nebo slovenských celebrit se skrývá pod maskou. Show vznikala v koprodukci se slovenskou TV JOJ.

Prima také až do odvolání zastavila natáčení Show Jana Krause. Místo nových dílů televize uvede reprízy.

I pravidelné vysílání se změní od pátku 20. března. Slunečnou diváci nové uvidí jen jednou v týdnu v úterý večer. Televize prázdno po nových dílech vyplní pořady z archivů – vrátí se Vinaři, Temný kraj nebo Máme rádi Česko.

Česká televize

U České televize se pozastavení natáčení týká pořadů Na stopě, Náš venkov, Křesťanský magazín, Sváteční slovo, Uchem Jehly, Šikulové, Draci v hrnci, Kabinet Dr. Honzáka nebo divácky velmi oblíbené Všechnopárty Karla Šípa. Předtočené díly se pochopitelně ještě odvysílají, takže například u Všechnopárty se diváci dočkají nových dílů až do konce března.

Česká televize naopak některé premiéry uvede. Ty mají ale kvůli současnému zavření škol hlavně vzdělávací charakter. Jmenovitě jde o projekty Kovy řeší dějiny, Menu pro Emu a Slovohrátky.

Podle mluvčí Karolíny Blínkové televize výrobu omezuje a přesouvá zdroje tam, kde jsou potřeba - ve zpravodajství a formátech, které jsou relevantní k aktuální situaci. Škrty a omezení se určitě dotknou programové nabídky i v další sezóně, ale Česká televize zatím nic neupřesnila.

Letos neproběhne ani písňová soutěž Eurovize, kterou Česká televize pravidelně vysílá. Česko na ni letos měl reprezentovat zpěvák Ben Cristovao pod svou uměleckou přezdívkou Benny Cristo.

Česká televize také na jaře přenáší záznam soutěží Czech Grand Design a Magnesia Litera. Ty sice nyní neproběhnou, ale pořadatelů už pro ně hledají nové termíny.

TV Nova

Jako první seriálovou „obětí“ koronaviru se stala Ulice. 2. března se totiž jedna ze seriálových hereček vrátila z Itálie. Místo pětkrát týdně Tak Ulici televize odvysílá jen čtyřikrát. V pátek se tedy diváci nového dílu nejznámějšího českého nekonečného seriálu nedočkají, místo něj dorazí repríza sitcomu Comeback. Nové díly seriálu jsou natočeny s velkým předstihem, takže divák výpadek pozná jen takto minimálně.

17. března pak Nova zcela pozastavila natáčení nových dílů i u Ordinace v růžové zahradě 2. „ Předpokládáme, že k obnovení natáčení dojde po 27. březnu, resp. v závislosti na vývoji situace v zemi,“ sdělila pro deník Blesk ředitelka výroby TV Nova Monika Hasmanová.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.