Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nechci dělat věci ze setrvačnosti, říká Albert Černý z Lake Malawi

Kultura

  6:00
Před rokem oznámili členové kapely Charlie Straight „pauzu“, ze které se nakonec vyklubal konec. Frontman kapely Albert Černý vzápětí zformoval nové hudební uskupení Lake Malawi, se kterým v současnosti objíždí již druhé klubové turné po českých městech. Na začátku prosince se představí na koncertech v Brně, Ostravě a v Praze. „Mým snem je zahrát si na Glastonbury,“ říká v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Albert Černý, Lake Malawi foto: Lukáš Dvořák

Lidovky.cz: Ladíte aktuální turné po klubových scénách předvánočně?
Vůbec ne, žádné stromečky, koledy ani Mikuláše na koncertech nemáme. Turné probíhá v listopadu a v prosinci vzhledem k tomu, že jsme v říjnu vydali nový singl Chinese Trees a chtěli jsme, aby si ho do koncertů stihli alespoň nějací fanoušci poslechnout.

Lidovky.cz: Na koncertech často hrajete i singly, které jste dosud nevydali. Jak na ně posluchači reagují?
Je fakt, že to většinou bývá naopak. Většina interpretů nejdřív nahraje singly a potom objíždí koncerty. Uznávám, že mě osobně, jelikož všechny písničky píšu, o to víc těší a dojímá, když při vystoupení vidím, jak si lidi zpívají texty dosud nevydaných skladeb. Je skvělé, že si je najdou sami někdy na YouTube a naučí se je.

Lidovky.cz: S kapelou Lake Malawi jedete už druhé turné, kdy plánujete vydání první desky?
Na prvním „EPéčku“, ani to nebude deska, teprve pracujeme. Bude obsahovat jenom pět skladeb, o to víc ale budou stát za to. Vyjít by mělo na jaře. Pro nás jsou teď zásadní především koncerty, na nich vidíme, které skladby fungují nejvíc a jestli se fanouškům líbí.

Albert Černý

  • Narodil se 17. února 1989 v Třinci
  • Vystudoval gymnázium v Třinci, na univerzitě v Olomouci získal bakalářský titul v oboru tlumočení a překlad
  • Hraje, zpívá a skládá písně, působil jako frontman skupiny Charlie Straight, která se na konci roku 2013 rozpadla
  • V současnosti hraje v nové kapele Lake Malawi společně s Pavlem Pilchem (bicí), Patrikem Karpentskim (kytara) a Jeronýmem Šubrtem (klávesy, baskytara)
  • S kapelou Charlie Straight získal čtyři hudební ocenění Anděl, dva Slavíky, dvě ocenění hudební televize MTV a televize ÓČKO
  • Management Thirty Seconds to Mars si ho s kapelu Lake Malawi vybral jako předskokany pro jejich pražský koncert letos v červnu
  • V říjnu představili Lake Malawi videoklip Chinese Trees, ve kterém hraje i česká Miss Jitka Nováčková, a na jaro 2015 chystají první desku
  • Singl Chinese Trees zvítězil v hitparádě britského Amazing Radio a minulý týden ho odvysílala stanice BBC London v pořadu o nadějných kapelách
  • V těchto dnech jede Albert s kapelou Lake Malawi koncertní turné po klubech v českých městech

Lidovky.cz: První turné jste absolvovali na jaře krátce po samotném vzniku kapely, bylo to na výsledku znát? Přistupujete k aktuální šňůře jinak?
V současnosti si jako celá kapela určitě víc věříme. Zpětně jsem si uvědomil, že při prvním turné jsem se vlastně fanouškům až příliš omlouval za to, že skončili Charlie Straight. Když se na koncerty dívám zpětně na videu, říkám si, proč jsem nebyl víc v pohodě.

Lidovky.cz: Vyčítali vám fanoušci, že se kapela rozpadla, ačkoli jste krátce poté založil novou?

No jasně, hlavně fanynky to řešily. Stalo se mi, že za mnou jedna přišla a vyčítala mi, jak jsem jí to mohl udělat. Snažil jsem se jí vysvětlit, že když to prostě někde nefunguje, nemá cenu, aby to jakkoli pokračovalo. Je to stejné, jako kdybych žil s holkou a věděl, že náš vztah nemá perspektivu do budoucna. V posledním půlroce fungování Charlie Straight bylo i při koncertech znát, že to nefunguje a že se dohromady necítíme dobře. Ztratili jsme k sobě navzájem důvěru, a kdybychom hráli dál, odnesli bychom to nejen my, ale i naši fanoušci. A taky jsem si uvědomil, že nechci dělat věci jenom ze setrvačnosti.

Skupina Lake Malawi

Lidovky.cz: Lake Malawi jste založil spolu s bubeníkem Charlie Straight Pavlem Pilchem. Jste s ostatními bývalými kolegy alespoň v kontaktu?
V poslední době docela často, Michal s Honzou se pořád věnují muzice a novým hudebním projektům. Samozřejmě se vídáme daleko méně, než když jsme fungovali jako jedna kapela, jsem ale rád, že se kvůli osobním sporům, které v Charlie Straight nastaly, naše vztahy nezpřetrhaly. Hodně mě potěšilo, když mi Michal Šupák napsal esemesku poté, co slyšel novou písničku Lake Malawi. Řekl, že by se za ní sám nestyděl.

Lidovky.cz: Poučila vás sedmiletá zkušenost v pozici frontmana Charlie Straight? Přistupujete nyní k této pozici jinak?
Daleko méně si beru věci osobně, to jsem v Charlie Straight neuměl. Teď už vím, že se nemůžu zavděčit všem a že ne všechno je vždycky moje vina. Uvědomuju si, že kapela stojí více na mě, vím, že jsem šéf a mám proto velkou zodpovědnost. Na druhou stranu mi ale záleží na názorech ostatních. Například na názoru Patrika Karpentského, který produkoval desky Lenky Dusilové. Je starší než já a je taky hodně hudebně vyspělý, přináší do kapely důležitý klid.

Lidovky.cz: Jaké máte plány a strategie co se týče například vydávání desek? Má to podle vás dnes ještě význam?
Nejvíc mě potěší, když přijde hodně lidí na koncert. Ale pro kapelu jsou v dnešní době asi nejdůležitější klipy a singly, prostě písničky. Miluju zpěvačku SIA - Chandelier je skvělá písnička i klip. Formát alba podle mě není mrtvý a líbí se mi. Sám si rád poslechnu celou desku, soustředíme se ale hlavně na singly a klipy k nim. Hodně taky komunikujeme s fanoušky přes Facebook a Twitter, YouTube a Instagram. Fanoušci jsou pro naši kapelu to nejdůležitější.

Skupina Lake Malawi

Lidovky.cz: Je něco, co byste jako muzikant nepodstoupil, do čeho byste s kapelou nešel?
Do jakékoli politické aktivity. Netýká se to pouze vystupování na politických akcích - nemám potřebu se jako hudebník k politické situaci ani vyjadřovat. K čemu bude někomu můj názor na politickou situaci v České republice? Jsem přesvědčený, že naše hudba a témata, kterými se ve skladbách zabýváme, jsou pro život dalekou zásadnější. Když třeba někdo napíše písničku o tom, že se mu narodilo dítě, je to obrovská síla. Myslím, že láska je silnější a důležitější téma než cokoliv jiného.

Lidovky.cz: Sledujete politiku alespoň pro svůj vlastní přehled?
Moc ne, jenom tak periferně. Dříve jsem četl noviny skoro denně, na vysoké škole jsem měl dokonce předplacený časopis The Economist. Teď už na to nemám moc času.

Lidovky.cz: Většinu písniček pro obě kapely jste složil vy. Vycházíte výhradně z vašich osobních zkušeností a prožitků?
Myslím, že jo, většina mých písní je ze života a odráží to, co jsem prožil. Nedávno jsem při cestě vlakem z Třince do Prahy poslouchal ve vysílání BBC rozhovor s frontmanem kapely Wilco o jeho hudebním projektu Tweedy, na kterém pracuje společně se synem. Založili spolu takovou rodinnou kapelu bez jakéhokoli hlubšího záměru. V polovině nahrávání ale manželce tohoto hudebníka lékaři diagnostikovali rakovinu, a najednou ta jejich domácí kapela dostala daleko hlubší smysl. Při poslouchání rozhovoru mi vhrkly slzy do očí, a když jsem následně přijel do Prahy, měl jsem hned chuť vymyslet novou písničku.

Skupina Lake Malawi
Lake Malawi
Albert Černý, Lake Malawi
Skupina Lake Malawi

Lidovky.cz: Podařilo se? Jak vlastně skládáte hudbu?
Myslím, že asi trošku ano. Ve většině případů skládám text a hudbu rovnou dohromady, v tomto případě to bylo taky tak.

Lidovky.cz: S kapelou Charlie Straight jste často vystupovali v zahraničí, zejména v Anglii. Máte podobné plány i s Lake Malawi?
Jsme česká kapela a jsme tady doma. V zahraničí ale chceme hrát víc a víc a zpíváme taky jenom anglicky, takže to celé dává smysl. Mým snem je zahrát si na Glastonbury. S Lake Malawi se v nejbližší době chystáme do Británie až v květnu, ještě před tím plánujeme jarní turné u nás.

Lidovky.cz: Máte i dlouhodobější cíle, čeho byste chtěli dosáhnout?
Přál bych si, aby si lidé na větších festivalech po celém světě spolu s námi zpívali písničky. A abychom jim s kapelou dělali takový soundtrack k jejich životu.

Prosincové koncerty v rámci turné Lake Malawi

2. 12. od 20 hodin v Praze (Retro Music Hall)

3. 12. od 16 a 20 hodin v Ostravě (klub Parník)

9. 12. od 19 hodin v Hradci Králové (klub Náplavka)

10. 12. od 20 hodin v Brně (Fléda)

12. 12. od 20 hodin v Sušici (Tradiční kloub)

13. 12. od 20 hodin v Uherském Hradišti (kino Mír)

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!