130 let

Neil Young. | foto: Reprofoto

Neil Young stáhl svou hudbu ze Spotify. Vadí mu, že služba šíří podcast zpochybňující vakcínu

Kultura
  •   9:49
Písničkář Neil Young požádal streamovací službu Spotify, aby ze své nabídky odstranila jeho desky. Podle jeho názoru nabízí zkreslené a falešné informace o očkování proti covidu-19.

Youngovi je trnem v oku hlavně podcast The Joe Rogan Experience, který zpochybňuje účinky vakcíny a šíří falešné a nebezpečné informace, které mohou potenciálně způsobit smrt těm, kteří jim uvěří. Se Spotify má Rogan sjednaný dlouhodobý kontrakt v hodnotě 100 milionů dolarů. 

Neil Young zveřejnil prohlášení, v němž se mimo jiné píše: „Neprodleně prosím informujte Spotify, že požaduji stažení veškeré mé hudby z této platformy. Mohou mít Rogana, nebo Younga. Oba dva ne,“ oznámil razantně zpěvák a skladatel.

„Naším přáním je, aby všichni uživatelé Spotify měli k dispozici veškerou světovou hudbu i mluvené slovo, což je spojené s ohromnou zodpovědností. Na jedné straně ctíme tvůrčí svobodu, na straně druhé bereme v potaz bezpečí našich posluchačů.  Od počátku pandemie jsme odstranili kolem 20 tisíc epizod podcastů souvisejících s covidem-19. Neilovo přání respektujeme a doufáme, že ho co nejdříve přivítáme zpět,“ oznámil mluvčí Spotify.

V době vzniku těchto řádků byla Youngova alba na Spotify nedostupná. Poslechnout si lze pouze singl Neil Young at Live Aid a koncertní záznam Paris 1989. 

Autor: ndr