Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

NEJ HITY: Ve sklípku s Rolling Stones

Kultura

  10:00
PRAHA - "Kdekoliv po světě jsem tuhle písničku zpívala, všichni byli přesvědčení, že je to český folklor, a nejspíš proto ji přijímali s takovým nadšením. Dokonce i Francouzi, což je nějak patriotický národ!“ říká Yvonne Přenosilová.

Yvonne Přenosilová foto: Lidové noviny

Zpěvačka ví, o čem mluví – s úspěchem v roce 1968 vystupovala na celosvětově největším trhu hudebního průmyslu MIDEM ve francouzském Cannes; tehdy teprve na jeho druhém ročníku.

Tou dobou už měla za sebou vystupování v anglických klubech, tamním rozhlase a především v nejpopulárnějším televizním pořadu Ready Steady Go!, kde se objevila společně s kapelou Rolling Stones!

Není divu, že tuhle píseň má zpěvačka ve svém repertoáru dodnes; dala taky název jejímu prvnímu albu, které vyšlo bezprostředně po listopadu 1989 – byť šlo o pouhou kompilaci singlových nahrávek z šedesátých let. „Miluji tuhle skladbu – je nejlepší, jakou mám!“ prohlašuje dnešní moderátorka Country Radia.

Komu by vadilo, že se nejedná o český folklor? Písnička o milostných hrátkách ve vinném sklípku vznikla v roce 1967 pro potřeby divadelního studia Apollo, jehož orchestr ji v témže roce natočil v Československém rozhlase. „Byla to jedna z asi devíti písní, ke které jsem napsal hudbu společně s někým jiným,“ rekapituluje Ladislav Štaidl. Tuhle konkrétně s multiinstrumentalistou Antonínem Gondolánem.

Sklípek

Hudba: Ladislav Štaidl & Antonín Gondolán
Text: Eduard Krečmar
Rok vydání: 1967

Půjem spolu do sklípku,
sedneme si v koutku kde je stín,
vlídný stín

Dáme si pár polibků,
vedle bodrých soudků plných vín
dobrých vín

Ref.
Rudou lásku budem spolu pít,
vinny sklep ti zrychlí tep a zas mě budeš chtít

Hned po první sklenici,
barva vína stoupne do lící,
hořících

Hej!
La la la la lalala
la la lala la la lalala
lala la

Ref.
Rudou lásku budem spolu pít
vinný sklep ti zrychlý tep a zas mě pudeš chtít

Já jsem slabá na tvůj chlad,
tak mě musí víny rozehřát,
rozehřát

Jé!
La la la la lalala
la la lala la la lalala
lala la

Jé!
La la la la lalala
la la lala la la lalala
lala la

Hej!

„Měli jsme s Tondou rozdílné hudební cítění, ale právě proto se nám párkrát podařilo stvořit hezký amilý plod – jako dva různobarevní rodiče,“ říká rodák ze Stříbrné Skalice o spolupráci s muzikantem ze slovenské vesničky Brutovce u Spišského Podhradí, který měl dvanáct sourozenců.

Už v patnácti letech byl Gondolán angažován do Orchestru Gustava Broma a později hrával za zády dobové pěvecké špičky – v čele s Karlem Gottem. Prošel divadlem Semafor a byl i u zrodu divadla Apollo, které založili bratři Štaidlové. S mladším Ladislavem právě tam spojil své hudební nápady a výsledkem byla chytlavá melodie, která dostala název Sklípek. Autorem naprosté většiny textů pro divadlo Apollo byl starší z bratří Štaidlů, Jiří, který ale občas nestíhal.

A tak tu a tam podělil zakázkou některého z básnických kolegů, v případě Sklípku Eduarda Krečmara. „Na slova se – jak jinak – strašně spěchalo. Tak jsem si otevřel lahev červeného vína a druhý den byl text hotov,“ usmívá se Eduard Krečmar.

„Hned po první sklenici / barva vína stoupne do lící / hořících,“ zpívala Yvonne Přenosilová v roce 1967, kdy už skladatelé melodie odjeli doprovázet Karla Gotta na sedmiměsíční angažmá do Las Vegas.

„Po měsíci, kdy jsem s Tondou společně bydlel v apartmá motelu Blair House, jsem ho opustil. Nevadilo mi soužití s Romem, ba naopak mi pomohlo odstranit rasové předsudky, jimiž se český gadžo většinou nakazí už v porodnici. Zamiloval jsem se však do Lisy Medfordové, která v naší show předváděla svoje krásné tělo. Kromě něho měla ve Vegas svůj vlastní dům, nemluvě o tom, že mi její feromony přece jen voněly o něco víc...“

Nej hity každé pondělí

Příště čtěte: Spirituál kvintet: Až se k nám právo vrátí

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!