130 let
Zpěvačka Aneta Langerová.

Zpěvačka Aneta Langerová. | foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

NEJ HITY: Voda živá zapadla, ale Aneta Langerová si ji prosadila

Kultura
  •   7:00
PRAHA - "Koukáte se na Česko hledá SuperStar?“ zahájil Michal Hrůza uprostřed svých kamarádů konverzaci na jarním festivalu Zahájení lázeňské sezony 2004 v Teplicích. Hlavy okolo něj zavrtěly. „Já jo. A je tam jedna holka, nějaká Aneta, která je fakt dobrá!“ informoval naslouchající muzikanty, i když byl vnitřně přesvědčen, že první ročník talentové soutěže tajně sleduje každý z nich.

Nečekané odpovědi se mu dostalo od Romany Paškové z hudebního vydavatelství BMG: „A kdyby ta Aneta, která se ti tak líbí, vyhrála – napsal bys pro ni písničku?“ Vůdčí osobnost kapely Ready Kirken pokrčila rameny – mohl by to alespoň zkusit.

Pozdvižení v klubu

Poprvé se potkali 6. května v Paláci Akropolis, kde pardubická kapela křtila své třetí album Krasohled; tři dny před teprve třetím kolem televizní soutěže. Říčanskou zpěvačku přivedl na koncert její pěvecký kolega Julián Záhorovský; o sedmnáct dní později ze SuperStar vypadl. „Měla jsem už tehdy Ready Kirken hodně ráda, takže jsem se s Michalem Hrůzou chtěla setkat, ale lidi už mě tenkrát poznávali, takže jsem v klubu způsobila docela pozdvižení. Michal byl však velice příjemný a mám pocit, že tam jsme si prvně padli do noty,“ vzpomíná dvojnásobná česká slavice, která v neděli 20. června získala ve svých sedmnácti letech 2 359 739 hlasů, což bylo skoro 80 procent všech došlých esemesek. Česko našlo svou historicky první SuperStar.

Voda živá

Hudba: Michal Hrůza
Text: Michal Hrůza
Zpívá: Aneta Langerová
Rok vydání: 2004

Když končí se den a usne má zem, pak na malou chvíli
Vrací se zpět můj niterní svět, co osud tvůj sdílí
Do všech světových stran, do všech koutů co znám… volám

Když přichází noc, tak cítím jak moc, tvé světlo mi schází
Promítne krátce svůj stín někde v dálce, tvá duše se ztrácí
Zdá se nezbylo nic, jenže čím dál tím víc...

Ve mně navždy zůstává
Tvoje voda živá
Uvnitř odpočívá
Čistá a důvěřivá

Ve mně navždy zůstává
Tvoje voda živá
Tiše odplouvá
Čistá a důvěřivá

Když končí se den a usne má zem, nevnímám čas
Vrací se zpět můj niterní svět snad probudí nás
Zdá se nezbylo nic, jenže čím dál tím víc ...

Ve mně navždy zůstává
Tvoje voda živá
Uvnitř odpočívá
Čistá a důvěřivá

Ve mně navždy zůstává
Tvoje voda živá
Tiše odplouvá
Čistá a důvěřivá

Ke své hrůze musel Michal splnit slib; dodržel ho. „Byl jsem přesvědčený, že je to skutečný hiťák – o to víc mě překvapilo, když mi z gramofirmy zavolali, že moji skladbu na desku nevybrali, ale že bych mohl pro Anetu zkusit otextovat nějakou píseň převzatou ze zahraničí. Souhlasil jsem pod podmínkou, že se s ní budu moci sejít, abych ji lépe poznal a udělal si jasnější představu, jaká slova pro ni napsat.“

Stalo se. Seděli ve zpěvákově autě na Žižkově a turnovský rodák na čerstvé hvězdě vyzvídal: „Slyšela jsi tu písničku, kterou jsem ti poslal?“ Odpověď byla záporná; to se z ní pak těžko mohl stát hit. „Tak já ti ji pustím... I když, počkej – jako první mám na téhle kazetě jednu takovou pomalejší skladbu, která by se ti třeba mohla líbit.“ A zapnul přehrávač.

Kabinu auta vyplnily tóny neotextované písně, nazpívané jen pověstnou muzikantskou svahilštinou. „Aneta úplně ztuhla a pak mi řekl: ‚Všechny písničky na desku už mám vybrané, ale tuhle si tam ještě prosadím!‘“ vzpomíná autor slavného hitu Zejtra mám. Teď už jen ta správná slova. Rozhodli se promluvit si o nich v nedaleké kavárně Kina Aero. „Museli jsme ujít asi sto metrů, během nichž nás minulo snad třicet lidí – a všichni se za Anetou ohlédli. Sotva jsme se usadili, tak jsem se začal vyptávat, jak daleko mohu v textu zajít a zda by jí nevadilo, kdyby to bylo trochu vážnější téma. Dala mi naprostou tvůrčí svobodu – víc říct nestihla. V následující chvíli se kolem ní seběhly děti a ona se všem musela podepsat,“ přibližuje dávnou hysterii kolem první české SuperStar písničkář Michal Hrůza, který se ve svých slovech nakonec pokusil popsat pocity z něčeho, co končí; dal jim název Voda živá.

Aneta dodržela slib a píseň zařadila na závěr své první desky Spousta andělů; vyšla 6. září 2004. Celý podzim pročítal Michal Hrůza recenze – někdo si jeho písně přece musí všimnout. Ani zmínka! Ostatně, jako první singl byl vybrán Delfín, druhým byla Hříšná těla, křídla motýlí od Oskara Petra. Teprve pak došlo na Vodu živou, opatřenou videoklipem režiséra Michala Kudláčka, který dostal nápad, že by bylo dobré ji poněkud zkonkretizovat – vizuálním výsledkem je modrá tekutina, která zpěvačce stéká po tváři a přes modře namalované rty. „Pro mě to byl zcela zásadní klip, protože byl úplně jiný než všechna česká videa, která jsem do té doby viděla,“ tvrdí ještě dnes jeho hlavní představitelka.

Její výstřední vzhled mohl být ještě výraznější, to však Aneta odmítla: „Kluci tehdy chtěli, abych si na konci klipu oholila hlavu – že prý to u mě jako u holky bude strašně silný. Chvíli jsem na ně nevěřícně koukala a pak jim oznámila, že se zbláznili – to nikdy neudělám! Byli z toho tak smutní, že jsem přistoupila na kompromis a ustřihla si alespoň jeden pramínek vlasů...“

Nej hity každé pondělí

Příště - Eva Pilarová: Rekviem

Autor: Honza Dědek
  • Vybrali jsme pro Vás