Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Nejdelší večer v roce zkrátí kino Aero krátkými filmy

Kultura

  16:35
PRAHA - V den zimního slunovratu 21. prosince se bude v Praze slavit svátek krátkého filmu. Maraton krátkometrážní tvorby začne v pražském kině Aero v 18:00 hodin. Pásmo v délce 145 minut poběží do půlnoci dvakrát.

Z filmu In vino veritas foto: České filmové centrum

"Projekt nejkratšího dne v roce jako svátku krátkého filmu se zrodil v roce 2011 ve Francii, loni se přidalo Německo a letos další desítka zemí včetně Česka," řekla Denisa Štrbová z Českého filmového centra, které je spolupořadatelem akce. ČFC se krátkým filmům věnuje od roku 2010 a do programu vybralo pět animovaných snímků.

Nádor jako kamarád, i mechanický dědeček

Je mezi nimi Blízký přítel Pavla Soukupa o staré osamělé paní, která se rozhodne, že si nenechá odstranit nádor, který se jí udělal na krku, i když ohrožuje její život. Je to vlastně její "blízký" a jediný přítel. Dalším vybraným filmem je In vino veritas Anety Žabkové Kýrové, ve kterém se tři ženy středního věku setkávají po 25 letech a konfrontují své životní osudy. Dalším domácím titulem je letošní držitel Ceny Magnesia - animovaný film Jakuba Kouřila M.O., ve kterém si osamělá babička objedná poštou mechanického dědečka.

Z filmu Jakuba Kouřila M. O.

Dále se bude promítat krátkometrážní horor Legenda od Bobří přehrady, ve kterém strašidelná historka u táboráku probudí zlověstné monstrum. Dalším filmem z výběru je skotská komedie Colina Kennedyho I Love Luci o vyražených zubech a neopětované lásce, nebo německý Projekt centrifugace mozku. Popisuje vědecký experiment 70. let, ve kterém vědci zkoumali účinky bizarních kolotočů v zábavních parcích na lidský mozek.

Z filmu I Love Luci

Nejlepší německou krátkometrážní tvorbu představí tituly z výběru AG-Kurzfilm. Je mezi nimi například manifest za krátké filmy Short Film úspěšného Olafa Helda, experimentální Velké chátrání Susann Marie Hempelové či animované ztvárnění proměny vztahu kvůli vážné nemoci a ztrátě paměti, které pod názvem Miláček natočila Isabela Plucinská.

Společnost iShorts do výběru přispěje filmem Pěst Ježíšova, který charakterizuje slogan: Ježíš je vždy připraven podat pomocnou ruku těm, kdo ji potřebují, existují však i ti, kteří zakusí jeho pěst. Irský film Blinky je příběhem malého chlapce a jeho robota. Adaptace povídky How to Keep Your Day Job režisérky Rebeccy Rosenblumové zobrazuje pocit z monotónní práce v mrakodrapech.

Vstupenka stojí 110 korun a zahrnují úvodní drink. Více informací je na www.filmcenter.cz/shortfilmday.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...