Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nejlepší film všech dob slaví 70 let

Snímek Občan Kane. foto: Reprofoto

HOLLYWOOD - V "prvním hollywoodském domově mluveného filmu", tedy kině El Capitan, měl před 70 lety, 1. května 1941, světovou premiéru film Orsona Wellese Občan Kane. Lidé tehdy nemohli tušit, že celovečerní prvotina teprve pětadvacetiletého Wellese se stane kultovním filmem a bude vítězit ve většině anket o nejlepší film všech dob.
  16:41

Fiktivní rekonstrukci života mocného tiskového magnáta s názvem Občan Kane, sestavenou z výpovědí jeho blízkých, vytvořil Welles v létě roku 1940 za šest týdnů, prý v tajuplné izolaci.

Hned po premiéře přišel skandál, kritika sice film ocenila, ale u diváků už takový úspěch neměl, byl to komerční propadák. Nejvíc se rozhořčil skutečný tiskový magnát William Randolph Hearst, který se domníval, že film až příliš připomíná jeho osobu.

Dokonce nabízel, že bohatě zaplatí za spálení kopií i negativů ještě před uvedením díla do kin. Nakonec se aspoň postaral o omezenou distribuci a finanční krach.

Na Oscary byl Občan Kane, v hereckém podání samotného Wellese, nominován devětkrát, získal ale jen jednoho - za původní scénář. Svou slavnou prvotinu už Welles nikdy nepřekonal. Od roku 1960 se drží na první pozici v anketách kritiků o nejvýznamnější dílo světové kinematografie.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.