130 let

Leonard Cohen - fotografie z obalu alba You Want It Darker | foto: Adam Cohen

Nejlepší písně Leonarda Cohena. Hlasujte o nejoblíbenější song

Kultura
  •   13:10
Hudební svět oplakává zemřelého kanadského hudebníka a básníka Leonarda Cohena, který zemřel ve čtvrtek. Za svůj život vydal Cohen více než dvě desítky alb, k jeho nejznámějším písním patří Hallelujah z roku 1984, kterou nazpívaly desítky dalších umělců.

Hallelujah (1984)
První vydání písně, která byla součástí alba Various Positions, nepřineslo zprvu žádný větší ohlas ani úspěch. Pozapomenutou píseň vzkřísil k životu až o pár let později John Cale, který požádal Cohena, zda by ji mohl nazpívat. Cale píseň v roce 1991 upravil a zrychlil a jeho verze, nahraná pouze s klavírem, zaznamenala fenomenální úspěch. Od té doby se píseň dočkala desítky dalších verzí, mimo jiné zazněla roku 2001 v animovaném filmu Shrek. Ke známým patří také verze Rufuse Wainwrighta, Jeffa Buckleyho, k.d. lang, Alexandry Burke nebo skupiny Bon Jovi.

zdroj: www.youtube.com

So Long, Marianne (1967)
Píseň inspirovaná Cohenovou múzou a partnerkou Marianne Ihlenovou byla poprvé vydaná na jeho debutovém albu Songs of Leonard Cohen v roce 1968. Server Pitchfork Media píseň zařadil na 190. místo v žebříčku 200 nejlepších písní šedesátých let. Později píseň nahrála řada dalších hudebníků, mezi které patří Beck, Brian Hyland či skupina James.

zdroj: www.youtube.com

Bird on a Wire (1969)
Píseň z alba Songs from the Room, které Cohen skládal během roku 1968 na řeckém ostrově Hydra, kde se snažil vymanit z depresivních stavů za pomoci přítelkyně Marianne. Cohen píseň popisoval jako „jednoduchou country píseň“ a zařazoval ji na program většiny svých koncertů.

zdroj: www.youtube.com

Everybody Knows (1988)
Jedna z nejpesimističtěji vyznívajících Cohenových písní vyšla v roce 1988 na albu I ́m Your Man. I tato píseň patří mezi oblíbené náměty cover verzí, chopili se jí nejrůznější zpěváci, od Dona Henleyho přes Concrete Blonde až k Rufusu Wainwrightovi.

zdroj: www.youtube.com

Famous Blue Raincoat (1971)
Píseň z Cohenova třetího alba Songs of Love and Hate je u posluchačů velmi oblíbená, i když sám Cohen opakovaně přiznával, že s ní není spokojený. Je napsána formou dopisů a vypráví příběh milostného trojúhelníku mezi autorem, ženou jménem Jane a druhým mužem, který je označován jako „bratr“ i „vrah“.

zdroj: www.youtube.com

Suzanne (1967)
Píseň vznikla původně jako báseň v roce 1966 a poprvé ji nahrála zpěvačka Judy Collinsová. Inspirací pro píseň byla Cohenova platonická láska Suzanne Verdalová, která byla přítelkyní známého kanadského sochaře Armanda Vaillancourta. I tato píseň je velmi oblíbená u jiných interpretů - nazpívali ji například Nick Cave, Joan Baez, Roberta Flack, Beck nebo francouzský šansoniér Alain Bashung.

zdroj: www.youtube.com

Dance Me to the End of Love (1984)
Píseň z alba Various Positions z roku 1984. Přestože má strukturu milostné písně, upomíná podle Cohena také na holokaust a hudebníky, kteří se i v takovém prostředí snažili přežit skrze tvorbu.

zdroj: www.youtube.com

Tower of Song (1988)
Píseň z alba I ́m Your Man, podle které bylo později pojmenováno album Tower of Song: The Songs of Leonard Cohen - album z roku 1995 složené z Cohenových písní v podání jiných interpretů.

zdroj: www.youtube.com

Anthem (1992)
Píseň vyšla na albu The Future v roce 1992.

zdroj: www.youtube.com

You Want It Darker (2016)
Píseň z Cohenova posledního, stejnojmenného alba, které vyšlo jen pár týdnů před jeho smrtí. „Text plný odkazů inspirovaných tórou je vlastně dialogem zpěváka, připravujícího se na odchod, s Bohem. Klíčový je v tomto smyslu refrén „Hineni, hineni / jsem připraven, můj Pane“, přičemž ono „hineni“ je hebrejský výraz pro „tady jsem“. (celou recenzi Ondřeje Bezra najdete ZDE).

zdroj: www.youtube.com

Anketa

Která je vaše nejoblíbenější píseň od Leonarda Cohena?

Hallelujah 452
Suzanne 512
Famous Blue Raincoat 76
Everybody Knows 77
Bird on a Wire 36
So Long, Marianne 176
Dance Me to the End of Love 253
Tower of Song 32
Anthem 28
I'm Your Man 103
You Want It Darker 85
Autor: Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás