Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší sci-fi knihou je Červeňákova Bílá věž

Kultura

  17:51
PRAHA - Výroční cenu Akademie science-fiction, fantasy a hororu v kategorii Nejlepší česká nebo slovenská kniha za loňský rok získala Bílá věž slovenského autora Juraje Červeňáka. Je závěrečnou částí trilogie Bohatýr, která kombinuje vyprávění z dob úsvitu ruské historie s mytologií slovanských, vikingských, ugrofinských, turkotatarských á kavkazských národů.

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy v Praze skončí v neděli. foto: Bookworld

Ocenění v 15 kategoriích byla dnes vyhlášena v rámci třetího dne 15. mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy v Praze.

Titul Kniha roku získal román Cesta z nakladatelství Argo, jehož příběh se odehrává ve světě sežehnutém neznámou katastrofou. Americký spisovatel Cormac McCarthy za něj obdržel Pulitzerovu cenu.

Nejlepší povídkou se podle odborníků na fantastickou literaturu stal text Jiřího Pavlovského Eskorta, který vyšel v antologii Třpyt mečů, záblesky laserů. Nejlepší nakladatelstvím je Laser-books. Právě z jeho ediční činnosti vzešel vítěz mezi antologiemi: kniha New Space Opera, přinášející 18 nových a v Česku dosud nevydaných příběhů. Zvláštní cenu za podporu české fantastiky získal Michael Bronec, za dlouholetou práci akademie poctila výtvarníka Karla Saudka.

Průmyslový palác pražského Výstaviště i jeho obě křídla včetně toho provizorního byly po celý den zaplněny stovkami zájemců o dobrou knihu.

Pořadatelé jim připravili setkání s řadou domácích i zahraničních autorů a besed. Na autogramiádách například své podpisy rozdávali spisovatelé Petr Prouza, Jan Cimický, Ludvík Vaculík a písničkář Jan Burian. Ve Střední hale paláce odpovídala na otázky norská spisovatelka a lingvistka Helene Uriová, která představila román z akademického světa Ti nejlepší z nás.

Nepřijel naopak Pavel Kohout a odpadla panelová diskuse o pojetí, rozdílech a tvorbě bulvárních a seriózních médií se zástupci deníku Blesk a týdeníku Reflex. Na stánku edice České televize představili odpoledne čtvrtou knihu vzpomínek na natáčení cyklu Potomci slavných. Křtu se zúčastnili například zástupci potomstva Jakuba Jana Ryby, Františka Křižíka, Ference Futuristy a manželů Eduarda Hakena a Jarmily Glázrové.

Pořadatelé veletrhu očekávají, že letošní účast se od té loňské nebude lišit a přesáhne 30.000 příchozích. Mnozí z těch, kteří z Výstaviště dnes odcházeli, si odnášeli knížku. Mimoděk tak potvrdili, že Češi rádi čtou.

Zajímavé údaje se objevily srovnáním zvyklostí nákupů žen a mužů. I když si muži koupí ročně méně titulů, utratí více peněz, což je prý dáno jejich jistým fajnšmekrovstvím. "Raději totiž sáhnou například po dražší knize o víně, kdežto ženy častěji lákají praktické kuchařky či beletrie, která stojí méně," vysvětlila Zuzana Turňová z Neoluxoru.

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy v Praze skončí v neděli. Průmyslový palác se uzavře už v 16:00, ovšem zájemci se sem dostanou jen za poloviční vstupné, tedy za 50 korun.

Autor:

Prodej pozemku k bydlení, 823 m2, Klášterec nad Ohří
Prodej pozemku k bydlení, 823 m2, Klášterec nad Ohří

Klášterec nad Ohří - Miřetice u Klášterce nad Ohří, okres Chomutov
2 123 340 Kč