Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

‚Nejlepší seriál, na který se nikdo nedívá‘. Zrušená Expanze se možná dočká záchrany

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - Oceňovaný sci-fi seriál Expanze (The Expansion) televize Syfy měl skončit po třetí sérii. Navzdory perfektním kritikám byla jeho sledovanost nízká. Fanoušci za zachování seriálu podepisovali petice nebo létali letadlem. Záchrana vypadá nadějně - o odkoupení seriálu má zájem společnost Amazon.

Kritici na seriálu oceňují vizuální zpracování. Seriál Expanze. Televize Syfy. foto: SYFY

Magazín Deadline přišel s informací od ověřeného zdroje, že společnost Amazon právě jedná s výrobcem seriálu, studiem Alcon Television Group, o odkoupení Expanze. Ta po tři roky běžela na televizi Syfy. Syfy ale kvůli klesající sledovanosti a komerčnímu tlaku oznámila, že po třetí sérii seriál utne. S tím se ale ale řada fanoušků „nejlepšího seriálu, na který se nikdo nedívá“ odmítla smířit.

Otřesy ve světě seriálů. Slibná sci-fi Expanze končí a s ní i Inhumans od Marvelu

Za zachování seriálu vznikaly petice. Ta největší má v současné chvíli přes 131 tisíc podpisů. Vznikl hashtag #SaveTheExpanse a šířil se sociálními sítěmi. Nejodvážnější fanoušek pronajmul letadlo, vyvěsil na něj reklamní poutač s hashtagem a nechal ho poletovat nad studiem Amazonu v americké Santa Monice. Zdá se, že to zafungovalo. Pro Amazon by se navíc nejednalo o první střetnutí se sérií - společnost doteď vlastnila distribuční práva na Expanzi.

15.května 2018 v 21:35, příspěvek archivován: 22.května 2018 v 12:13

#SaveTheExpanse Airplane Banner is Up & Flying Over #AmazonStudios in Santa Monica Now! Global Aerial Advertising Since 1947 @airadsworldwide https://t.co/RPfC8v5a8O

Jednání stále probíhají. Vzhledem k tomu, že společnost Amazon hodlá velkolepě obměnit své portfolio (za práva na seriál ze světa Pána prstenů zaplatila čtyři miliony dolarů), by byla Expanze dobrou volbou. Amazon má také na rozdíl od Syfy jednu podstatnou výhodu, co se týče kritické sledovanosti, která zapříčinila konec seriálu u Syfy. Syfy je totiž tradiční kabelová televize a divácká sledovanost je počítána u prvního vysílání daného díla (first linear run). To je tradičně u sci-fi a fantasy seriálů problém, protože ty čerpají sledovanost hlavně ze streamingu a zpětného pouštění z videotéky. To vše může nabídnout právě Amazon.

Briefing před akcí. Seriál Expanze. Televize Syfy.
Detektiv Joe Miller (Thomas Jane) pokládané otázky neopakuje. Seriál Expanze....

Za Expanzí stojí Mark Fergus a Hawk Ostby (oba mají na kontě snímky jako Iron Man nebo Potomci lidí). Seriál je držitelem prestižní sci-fi ceny Hugo (za nejlepší dramatickou prezentaci) a byl třikrát nominován na cenu Saturn. Jako předloha posloužil stejnojmenný román spisovatele Jamese S. A. Coreyho (pseudonym autorské dvojice Daniela Abrahama a Tye Francka). Česky knihu vydalo nakladatelství Triton.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.