Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nejlepším filmem jsou Pouta. Českého lva za ně dostal i redaktor LN

Kultura

  20:00aktualizováno  6. března 8:50
PRAHA - Filmové ceny Český lev ovládl film Pouta, který získal pět sošek a vyhrál v hlavních kategoriích režie a nejlepší film. Z herců zabodovala mimo jiné "smyslná babička" Eliška Balzerová, zesnulý Vladimír Dlouhý, kterého v emotivním vystoupení zastoupil bratr Michal, a cenu za mimořádný přínos obdržel Zdeněk Svěrák.

Českého lva za nejlepší režii získal Radim Špaček za film Pouta foto: ČTK

První cenu předal ministr kultury Jiří Besser za mimořádný přínos české kinematografii. Sošku obdržel herec a scenárista Zdeněk Svěrák. Ve stoje mu tleskala celá Lucerna. "Děkuji vám za povstání," odpověděl na potlesk Svěrák a poděkoval též loni zesnulému Ladislavu Smoljakovi. "Jestli jsem do filmu přinesl něco dobrého, tak to byl humor, který jsme pěstovali společně," dodal s tím, že ale ještě nechce se psaním a filmem končit.

Zdeněk Svěrák převzal Českého lva za mimořádný přínos českému filmu.

Cenu za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli vybojovala Eliška Balzerová za roli smyslně poživačné babičky Vilmy ve snímku Ženy v pokušení. Sošku lva ji předal Martin Huba.

"Byla jsem pro jistotu připravena na to, že to nebude. Ale protože jsem seděla na sedadle 11, což je v naší rodině šťastné číslo, doufala jsem, že to vyjde," podotkla herečka, kterou v Divadle na Fidlovačce čeká premiéra hry Karola Sidona s názvem Shapira. Balzerová se stala i nejpopulárnější herečkou loňského roku.

Eliška Balzerová přebírá Českého lva od Martina Huby

Českého lva za nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli získal loni zesnulý Vladimír Dlouhý za film Kajínek, cenu převzal jeho bratr Michal Dlouhý. "Tohle je pro tebe bráško," prohlásil během emotivního projevu dojatý Dlouhý.

Michal Dlouhý převzal Českého lva za svého bratra

V kategorii nejlepší ženský herecký výkon triumfovala Zuzana Bydžovská (Mamas & Papas). Iva Janžurová dlouho spekulovala, kteří herci by měli získat Českého lva. Cenu za nejlepší mužský výkon si od ní převzal nakonec Ondřej Malý za výkon ve filmu Pouta. S odkazem na jeho roli estébáka v tomto snímku dostal od moderátora Jana Budaře pravá policejní "klepeta".

Raději jsem se netěšil, prohlásil Špaček
Stejný film zabodoval i mezi scénáristy a režiséry. Lva získal Ondřej Štindl, redaktor Lidových novin, v kategorii nejlepší režie pak zvítězil Radim Špaček (Pouta). "Jo, je to příjemný pocit," prohlásil stručně režisér. "Všem bych ho přál." Dvě ocenění kritiků za něj přebíral vždy jeho otec Ladislav. "Raději jsem se moc netěšil, spíše jsem byl zvědavý, jak to dopadne v ostatních kategoriích," řekl Špaček novinářům.

Ondřej Štindl - kulturní redaktor Lidových novin, scénárista, mj. autor scénáře k filmu PoutaNominace prý také oželel, protože věděl, že ho otec zastoupí. "Mohu si dovolit ten luxus najmout si profesionální zástup," dodal filmař, který s rovněž vyznamenaným scenáristou Ondřejem Štindlem chystá nový projekt. "Doufám, že to nebude jako v případě Pout trvat sedm let," řekl Štindl.

Vetchý si odskočil na lvy z divadelního představení
Divácky nejúspěšnějším filmem se staly Ženy v pokušení, nejpopulárnějším žijícím hercem loňského roku se stal Ivan Trojan. Šéf distribuční společnosti Falcon Jan Bradáč z pódia kritizoval vládní návrh na zařazení vstupenek do kin do jednotné dvacetiprocentní daně z přidané hodnoty. Hrozí tak, že "budou filmy více navštěvované na internetu než v kinech," vysvětlil.

Snímek Katka se stal nejlepším dokumentem. Českého lva předala Heleně Třeštíkové herečka Emília Vášáryová. Cenu za nejlepší výtvarný počin získal Jan Švankmajer za film Přežít svůj život.

Helena Třeštíková získala Českého lva za dokument Katka

Čtěte také

Jednoho ze lvů (střih) předával i Ondřej Vetchý. "Abyste se nedivili mému kostýmu, odběhl jsem si z představení z Činoherního klubu. Máme zrovna přestávku," překvapil Vetchý a cenu předal Aloisi Fišárkovi (Kuky se vrací).

Čtěte také

Loni akademici vyzdvihli Protektora, 3 sezóny v pekle a Kawasakiho růži, letos nejvíc nominací posbíraly snímky o temném období normalizace.

Český lev za rok 2010

Nejlepší film: Pouta

Nejlepší režie: Radim Špaček (Pouta)

Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli: Ondřej Malý (Pouta)

Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli: Zuzana Bydžovská (Mamas & Papas)

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli: Vladimír Dlouhý (Kajínek) - in memoriam

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli: Eliška Balzerová (Ženy v pokušení)

Nejlepší scénář: Ondřej Štidl (Pouta)

Nejlepší hudba: Michal Novinski (Kuky se vrací)

Nejlepší zvuk: Jakub Čech, Juraj Mravec a Pavel Rejholec (Kuky se vrací)

Nejlepší výtvarný počin: Jan Švankmajer (Přežít svůj život)

Nejlepší střih: Alois Fišárek (Kuky se vrací)

Nejlepší kamera: Jaromír Kačer (Pouta)

Nejlepší dokument: Katka

Autoři: ,

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...