130 let

Gustav Klimt - Polibek (1907-1908). | foto: Belvedere

Nejslavnější malíř s českými kořeny. Po obrazech Gustava Klimta lačnili i nacisté

Kultura
  •   18:00
PRAHA - „Není na mně nic speciálního. Jsem jen malíř, který pracuje dnem i nocí,“ měl o sobě údajně prohlásit rakouský symbolista Gustav Klimt. V úterý 6. února uplynulo přesně sto let od úmrtí tohoto umělce. Připomeňme si ho pěti jeho nejdražšími obrazy.

Rakouský malíř Gustav Klimt (1862-1918) je jedním z nejvýznamnějších malířů přelomu 18. až 19. století. Jeho otec byl zlatník z Travčic u Litoměřic. Spoluzakládal slavnou vídeňskou secesi a obecně je považován za jednoho z průkopníků symbolismu. Je znám hlavně pro své portréty, ale byl také výborným krajinářem. Navrhoval i nábytek a umělecké předměty.

Gustav Klimt s kočkou ve svém ateliéru, 1912

Kostel v Casserone - zátiší s cypřiši (1913)

Obraz zachycuje vesnici Casserone poblíž italského jezera Garda. Klimt zde pobýval spolu s rodinou své kamarádky, rakouské módní návrhářky Emilie Louise Flögeové. Během té doby prý namaloval tři obrazy místní krajiny, zachoval se ale tento jediný. V roce 2010 byl obraz vydražen za téměř 43 milionů dolarů (zhruba 875 milionů korun).

Gustav Klimt - Kostel v Casserone.

V Londýně vydraží obraz od Klimta. Zájemce musí sáhnout hodně hluboko do kapsy

Květinová zahrada (1907)

Poslední vydražené dílo Gustava Klimta se prodalo v roce 2017 za téměř 48 milionu liber (1,5 miliardy korun). Obraz byl navíc až do roku 1968 majetkem Národní galerie v Praze. Ta ho v roce 1910 zakoupila za směšnou (tehdy ale vysokou cenu za obraz žijícího malíře) cenu v přepočtu osmi tisíců korun. V roce 1968 ho galerie vyměnila za několik obrazů včetně jednoho plátna od Édouarda Maneta.

Gustav Klimt - Blumengarten.

Portrét Adele Bloch-Bauerové II (1912)

Adele, manželka bohatého průmyslníka Ferdinanda Bloch-Bauera, byla mecenáškou Gustava Klimta. Díky tomu se stala také jediným modelem, který malíř namaloval hned dvakrát. Portrét visel v domě Bloch-Bauerů, dokud ho z něj neodnesli nacisté během druhé světové války. V roce 2006 byl po dlouhém soudním boji (spolu s prvním portrétem) navrácen potomkům rodiny. Ještě ten samý rok byl obraz vydražen za 87,9 milionů dolarů (téměř 1,8 miliard korun).

Gustav Klimt - Potrét Adele Bloch-Bauerové.

Polibek (1907-1908)

Dost možná nejslavnější dílo Gustava Klimta, vrchol jeho tzv. zlatého období. Ačkoliv obraz nebyl nikdy dražen, jeho hodnota se odhaduje na více než 100 milionů dolarů (2 miliardy korun). Obraz dnes visí v galerii Belvedere ve Vídni.

Gustav Klimt - Polibek (1907-1908).

Portrét Adele Bloch-Bauerové I (1907)

Gustav Klimt údajně na dokončení tohoto obrazu potřeboval tři roky. Tento obraz byl také ukraden nacisty a rodina Bloch-Bauerů ho musela soudně získávat zpět. O tomto boji také pojednává hollywoodský film Dáma ve zlatém s Helen Mirrenovou v hlavní roli. Obraz v roce 2006 zakoupila newyorská Neue Gallerie podnikatele Ronalda Laudera za neuvěřitelných 135 milionů dolarů (téměř 2,75 miliard korun). Portrét Adele Bloch-Bauerové je tak nejdražším vydraženým obrazem Gustava Klimta.

Gustav Klimt - Potrét Adele Bloch-Bauerové.

Autor: Jaroslav Totušek
  • Vybrali jsme pro Vás