130 let
Zlínský filmový festival pro děti a mládež.

Zlínský filmový festival pro děti a mládež. | foto: ČTK

Zlínský festival nabídl 299 filmů. Nej bylo Tady a teď

Kultura
  •   20:42
ZLÍN - Britský snímek režiséra Ola Parkera z loňského roku nazvaný Teď a tady se stal nejúspěšnějším filmem letošního zlínského filmového festivalu pro děti a mládež. Získal ocenění ve třech kategoriích, a to hlavní cenu mezinárodní mládežnické poroty pro hraný film pro mládež, Cenu Miloše Macourka i Zlaté jablko pro divácky nejúspěšnější hraný film.

Film vypráví příběh sedmnáctileté Tessy, které je diagnostikována smrtelná nemoc. Rozhodne se využít každý zbylý moment svého života a sestaví si seznam věcí, které by měl normální teenager zažít, a to včetně drog a ztráty panenství. "Dojemný, skvěle natočený film. Nikdo neodejde z kina se suchýma očima," uvedl dánský porotce Per Holst.

ČTĚTE TAKÉ:

Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro děti, který uděluje odborná porota, získal brazilský snímek Můj sladký oranžovník o malém chlapci, kterého nezlomí ani těžká životní situace. Zlatým střevíčkem za nejlepší hraný film pro mládež porota ocenila film Deštivé léto uruguayských režisérek Ana Guevara Pose a Leticia Jorge Romero.

Zlatý střevíček za nejlepší animovaný film dostal běloruský film Pilipka. "Byl ojedinělý svým výtvarným pojetím, svižnou animací, bylo to čitelné pro děti. Dětská část poroty na to reagovala naprosto fantasticky," řekl ČTK výtvarník, animátor, režisér a člen poroty Jaroslav Nykl. Cenu Hermíny Týrlové pro tvůrce animovaných filmů do 35 let získal kanadsko-francouzský film Psí život. Diváci vybrali za nejlepší animovaný film kanadský snímek Příběh mořské želvy.

Zlínský filmový festival v číslech:

  • Jednalo se o 53. ročníku festivalu
  • Nabídl 299 filmů z 53 zemí.
  • Vidělo je 65.000 lidí
  • Nejúspěšnějším filmem se stal snímek Teď a tady od režiséra Ola Parkera
  • Loňským nejúspěšnějším snímkem byl irsko-německý film Smrt superhrdiny irského režiséra Iana Fitzgibbona, ten získal čtyři ceny.

Mezinárodní porotě v kategorii evropských debutů se nejvíce líbil britský snímek Shell, zvláštní cenu poroty si odnesl rakouský snímek o uprchlících Tvoje krása nemá cenu. Cenu dětské poroty pro hraný film pro děti získalo České pionýrské ruského režiséra Alexandra Karpilovského. Cenu města Zlína pro hraný film pro děti porotci určili australskému snímku Satellite Boy.

Na festivalu hodnotí filmy také porota Evropské asociace dětského filmu (ECFA), její cenu si letos odnesl lotyšský film Mami, mám tě rád. Ekumenická porota vyzdvihla německý film Vinni jsou vždy ti druzí. Do festivalové soutěže se po letech vrátila také přehlídka studentských filmů. Hlavní cenu si odnesl německý film Odstředivá síla.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK