Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Nejvíc Andělů může posbírat Kryštof

Kultura

  16:58
PRAHA - Ostravská skupina Kryštof získala pět nominací v 18. ročníku výročních cen Akademie populární hudby Anděl. Vítězství si může odnést v kategoriích Skupina roku, Album roku, Skladba roku, Videoklip roku a její lídr Richard Krajčo jako zpěvák roku.

Frontman skupiny Kryštof Richard Krajčo bude předávání cen Akademie populární hudby Anděl moderovat. foto: Dan KrzywoňČTK

Druhý nejvyšší počet nominací, čtyři, získala pražská skupina Toxique, která teprve loni vydala své debutové album. Dvě nominace získal objev roku Marek Ztracený.

Kapela Toxique, jejíž úspěch pořadatelé označili za překvapivý, je nominována jako nejlepší skupina, objev roku, v kategorii Album roku a jméno Kláry Vytiskové se objevuje mezi nejlepšími nominovanými zpěvačkami. Marek Ztracený je vedle objevu roku nominovaný mezi skladbami roku s písní Ztrácíš.

Zvláštní situace nastala v případě zpěvačky Yvonne Sanchezové, jejíž album My Garden je nominované v cenách Anděl na album roku dvakrát, jednou v hlavních a jednou v žánrových cenách. "I když se to nezdá, obtížnější pro ni bylo prosadit se v kategorii Jazz and Blues v žánrových cenách," řekl za pořadatele Jaroslav Špulák.

Žánrové ceny, v nichž získali nominace například Bratři Ebenové, Ivan Hlas, Xindl X, Vladimir 518, Prague Ska Conspiracy nebo skupina Dark Gamballe, budou uděleny již 14. března v přímém přenosu ČT2 v pořadu Noc s Andělem.

Sošky Andělů budou oceněným interpretům rozdány na základě hlasování členů Akademie populární hudby 21. března v pražském Top Hotelu v přímém televizním přenosu.

Novou kategorií bude Zahraniční album roku, kde jsou mezi nominovanými loňské nahrávky AC/DC, Coldplay, Duffy, Metalliky a Seala. Hlavním moderátorem večera bude Richard Krajčo, jako další se představí Aleš Juchelka, ženskou tvář k této dvojici pořadatelé stále hledají.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!