130 let
Jacques Audiard

Jacques Audiard | foto: AFP

Nejvíc šancí na Evropských filmových cenách má Prorok

Kultura
  •   18:05
BERLÍN - Nejzdařilejší evropské filmy a herecké výkony v sobotu večer vyznamená Evropská filmová akademie. Ceny se budou udílet poprvé v Bochumi, srdci západoněmeckého průmyslového regionu Porúří, které pro příští rok získalo titul Evropské hlavní město kultury.

Hvězdou ozdobené trofeje se budou udělovat v sedmnácti kategoriích. O ocenění Prix Arte pro nejlepší evropský dokument roku bude usilovat celovečerní dokument režiséra Petera Kerekese Jak se vaří dějiny, který vznikl ve slovensko-česko-rakouské koprodukci. Loni trofej vybojoval snímek Heleny Třeštíkové René.

O ocenění se letos budou ucházet herecké hvězdy jako Španělka Penélope Cruz, Němci Moritz Bleibtreu a David Kross a Britka Kate Winslet, která si po boku Krosse zahrála hlavní roli v německo-britském snímku Předčítač režiséra Stephena Daldryho.

Sir Ben Kingsley celoživotně
Velká konkurence je mezi slavnými režiséry a jejich filmy, které se ucházejí o hlavní cenu pro nejlepší evropský film roku. Za horkého favorita na zisk hlavní ceny kritici pokládají film Bílá stuha rakouského režiséra Michaela Hanekeho. Šanci odnést si hlavní cenu má také snímek režiséra Jacquesa Audiarda Prorok.

Mezi šesticí snímků nominovaných na evropský film roku je rovněž další britský film, osmioscarový Milionář z chatrče od režiséra Dannyho Boyla. Ten také může získat ocenění pro nejlepšího režiséra - stejně jako například Haneke, Audiard, Lars von Trier (Antikrist) nebo Pedro Almodóvar (Rozervaná objetí).

Po červeném koberci se projdou i další osobnosti včetně německého režiséra Wima Wenderse, jenž je prezidentem EFA, a jeho kolegů Rolanda Emmericha, Andrzeje Wajdy a Kena Loache. Mezi herečkami nebudou chybět Krystyna Jandová, Julia Jentschová a Isabelle Huppert.

Sir Ben Kingsley dostane cenu v essenském filmovém paláci Lichtburg. Britský herec, jenž se na počátku 80. let nezapomenutelně převtělil do osobnosti zakladatele moderního indického státu Mahátmá Gándhího, má být oceněn za celoživotní dílo.

Evropské filmové ceny

Ceny byly poprvé udíleny v roce 1988 v tehdejším Západním Berlíně. Ten byl v této době rovněž Evropským hlavním městem kultury. Ocenění je jakousi evropskou obdobou amerického Oscara a má posílit svébytnost evropského filmu. Slavnostní večer předávání cen se koná střídavě v Berlíně a některé jiné evropské metropoli, loni to bylo v Kodani. Přenechání pořadatelství Bochumi a Essenu je výjimkou. Evropská filmová akademie (EFA), která dnes má na 1900 členů, byla založena v roce 1988. Jejím cílem je podporovat a posilovat evropskou filmovou kulturu.

Autor: ČTK