Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Některá divadla ruší kvůli smutku představení

Kultura

  10:00
PRAHA - Pražské Divadlo na Vinohradech zrušilo představení inscenace hry Friedricha Schillera Marie Stuartovna s Dagmar Havlovou v titulní roli, které se mělo konat ve středu 21. prosince. Svůj program mění i další scény.

Dagmar Havlová v inscenaci Marie Stuartovna v Divadle na Vinohradech foto: Divadlo na Vinohradech

V divadle na Vinohradech se podle jeho ředitele Jindřicha Gregoriniho neuskuteční ani čtvrteční repríza komedie Apartmá v hotelu Plaza.

V Divadle pod Palmovkou se během úterý rozhodne, zda bude zrušeno čtvrteční představení muzikálu Sugar, které se má před polednem uskutečnit pro školy. Také Divadlo na Fidlovačce zruší svá naplánovaná představení, konkrétně inscenací Poslední doutník a Blboun. Řekl to ředitel nuselské scény Tomáš Töpfer.

Například Národní divadlo se naopak rozhodlo představení nerušit. "Věříme, že Havla dramatika, tvůrčí osobnost, kterou celý život byl, nejlépe uctíme tím, co hrálo v jeho bohatém životě jednu z největších rolí: divadlem," uvedl ředitel divadla Ondřej Černý. Všechny scény Národního divadla tak budou hrát podle programu, každé představení však bude začínat pietní minutou ticha.

Zesnulého Václava Havla připomíná i vývěska na pražském Divadle Na zábradlí.

Zesnulého Václava Havla připomíná jeho černě orámovaná fotografie ve vývěsce pražského Divadla Na zábradlí, kde byl od začátku 60. let postupně kulisákem, lektorem, dramaturgem a kmenovým autorem. Na snímku drží v ruce svou hru Asanace. Když se Václav Havel koncem roku 2008 zúčastnil oslav padesátin této scény, řekl: "Přišel jsem sem na pozvání Ivana Vyskočila rok po založení. Byl jsem zaměstnán i jako osvětlovač a tajemník, ale hlavně jsem psal hry pro tohle divadlo". Léta, která zde strávil, označil za možná nejkrásnější období svého života, kdy mohl být po boku režiséra Jana Grossmanna. Vytvářeli spolu profil této scény a byli prý mladí a drzí.

Státní smutek vyhlášený od 21. do 23. prosince, ovlivní zřejmě i repertoár dalších divadelních scén - zejména těch, které mají v tomto období na programu komedie. Diváci se mohou orientovat podle jejich webových stránek, kde naleznou nejčerstvější informace.

Česká filharmonie zrušila ve středu a ve čtvrtek své abonentní koncerty. Přesouvá je na jaro.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!