Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Nemám nic proti Židům, brání se Waters proti nařčení z antisemitismu

Kultura

  17:59
LONDÝN - Britský rockový hudebník Roger Waters se brání nařčení z antisemitismu poté, co ho ředitel americké organizace Liga proti hanobení (ADL) Abraham Foxman kritizoval za video provázející jeho koncertní show The Wall. Foxmanovi se nelíbilo, že používá symboly, které prý vyvolávají "nejhorší prastará antisemitská klišé".

Roger Waters na koncertní show The Wall foto: ČTK

Bývalý člen legendárních Pink Floyd listu The Independent řekl, že ADL obviňuje kritiky Izraele z antisemitismu. "Kdybych na to neodpověděl, tak by si lidé mysleli, že jsem antisemita... Nic není vzdálenější pravdě," řekl Waters, který vyrazil na turné nazvané The Wall Live oživující slavné dvojalbum Pink Floyd z roku 1979.

Kontroverzní video

Během koncertu provázejí píseň Goodbye Blue Sky animované záběry bombardéru, ze kterého padají symboly včetně Davidovy hvězdy, dolaru či Mercedesu. Foxman uvedl, že "i když Waters tvrdí, že chtěl kritizovat izraelský bezpečnostní plot na západním břehu Jordánu, použití těchto symbolů během koncertu...může být snadno špatně pochopeno jako narážka na Židy a peníze". Podle Foxmana tak Waters "hraje...na nejhorší prastará antisemitská klišé o Židech a jejich údajnou posedlost vyděláváním peněz".

Waters v dopise zveřejněném v The Independent napsal, že na videu z letadla padají "na zpustošenou krajinu v žádném záměrném pořádku tyto symboly: kříž, srp a kladivo, Davidova hvězda, půlměsíc a hvězda, znak Mercedesu, dolaru a Shellu". "Snažím se jen říci, že bombardování, jehož jsme všichni terčem různými náboženskými, politickými a ekonomickými ideologiemi, nás jen podporuje, abychom se obraceli proti sobě navzájem," uvedl Waters. "Má-li The Wall nějaké politické poselství...tak se snaží osvětlovat naši existenci a hledat nové cesty k míru a porozumění, hlavně na Blízkém východě," uvedl Waters.

"Můžete být proti izraelské politice a nebýt protižidovský," řekl Waters, který opakovaně kritizoval izraelskou politiku na palestinských územích.

Koncertní video provázejí píseň Goodbye Blue Sky


"Jsem proti zahraniční politice Izraele, nemá to nic společného s náboženstvím." Waters uvedl, že ho na Facebooku po vypuknutí celé kontroverze podpořily stovky fanoušků. "A spoustu vzkazů, které jsem dostal, je od Židů," dodal.

Protiválečně zaměřené dvojalbum The Wall, které je prakticky celé Watersovým dílem, patřilo k nejúspěšnějším projektům Pink Floyd. Waters se příští rok vydá se svým turné do Evropy a dva koncerty uspořádá v dubnu i v Praze.

Autoři: ,

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...