Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Německé diváky o Vánocích čekají nové filmy o Vinnetouovi

Kultura

  9:37
BERLÍN - Náčelník Apačů Vinnetou a s ním i atmosféra Divokého západu a boje za zachování svobody indiánů vtrhnou o letošních Vánocích na televizní obrazovky německých diváků. Vedle Vinnetoua nová třídílná filmová série televize RTL po zhruba 50 letech oživí samozřejmě také jeho pokrevního bratra Old Shatterhanda nebo krásnou indiánku Nšo-či. Na jejich dobrodružství se v příštím roce mohou těšit i diváci v Česku.

Nik Xhelilaj a Wotan Wilke Möhring foto: Reprofoto

U filmů o Vinnetouovi natočených v 60. letech minulého století vyrostly generace německých i českých diváků. S jakým nadšením budou generace příští sledovat trojici nových filmů se teprve ukáže. Německá média, z nichž některá natáčení sledovala s velkou skepsí, ale už nyní hovoří o tom, že snahy režiséra Philippa Stölzla a jeho týmu rozhodně nepřišly vniveč.

Na své by si tak podle představ tvůrců měli přijít jak staří milovníci mayovek, tak ti, kteří apačského náčelníka spatří poprvé. Těm prvním snímky nazvané Vinnetou - nový svět, Vinnetou - záhada Stříbrného jezera, Vinnetou - poslední boj nabídnou řadu odkazů na původní filmy, těm druhým zase o něco modernější přístup k látce, který chce zaujmout i ve 21. století.

Vinnetou se vrací. Nová série bude mít v prosinci premiéru v televizi RTL

Podobností se staršími snímky o Vinnetouvi bude řada. Filmy, které přišly celkem na 13 milionů eur (351 milionů korun), se tak jako jejich předchůdci natáčely z velké části v krásné přírodě Chorvatska, mimo jiné u Plitvických jezer, na Istrii nebo v národních parcích Krka a Paklenica. Některé záběry mají obsahovat přímé odkazy na snímky ze 60. let. Chybět nebudou ani kostýmy, které se velmi podobají těm původním, nebo tak známá ústřední melodie.

Hereckou spojnicí mezi filmy, které dělí pět desetiletí, měl být Pierre Brice, který měl podle představ Stölzla ztvárnit postavu Vinnetouova otce Inču-čuny. Legendární představitel původního Vinnetoua ale loni v červnu zemřel. Navíc z nápadu beztak nebyl nadšený.

Do role nerozlučných - i když z odlišných světů pocházejících - přátel obsadil padesátiletý německý režisér namísto Brice a Lexe Barkera mezinárodně nepříliš známého třiatřicetiletého Albánce Nika Xhelilaje a devětačtyřicetiletého Němce Wotana Wilkeho Möhringa, který se na televizních obrazovkách objevuje pravidelně jako komisař z detektivního cyklu Místo činu.

Výrazně odlišný je tentokrát příběh, který oba muže spojí. Na jeho počátku totiž stojí cesta saského zeměměřiče Karla Maye za oceán. Přistěhovalec z Německa chce ve Spojených státech začít nový život a najde si práci při stavbě železnice přes širé stepi Nového Mexika. Zprvu se přitom pramálo zajímá o to, že na tomto území už dávno před rokem 1860 žili indiáni.

K těm ho přivede až konfrontace, při níž málem přijde o život. U Apačů pozná nový život, který ho začne fascinovat. Láska k Nšo-či, kterou ztvárnila původem mexická herečka Iazua Lariosová, a především stále silnější přátelství s Vinnetouem pak z Karla Maye udělají nového člověka - Old Shatterhanda.

Jaké další změny filmy, v nichž spolu tentokrát indiáni nemluví německy, ale jazykem siouxů, přinesly, se němečtí diváci dozvědí 25., 27. a 29. prosince. Čeští diváci budou mít stejnou možnost v lednu, kdy snímky odvysílá Česká televize.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...