Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Už nemusí holit Hitlera a skrývat hákové kříže. Německo upravilo zákaz nacistických symbolů ve hrách

Kultura

  18:02
BERLÍN/PRAHA - Počítačové hry a videohry obsahující nacistické symboly, jako je hákový kříž, mohou být nově bez cenzury prodávány i v Německu. Dlouhotrvající zákaz podobných symbolů pozměnily německé regulační orgány.

Hitler bez knírku v německé verzi hry Wolfenstein II. foto: Machinegames

Samoregulační orgán pro zábavní software (USK) ve čtvrtek oznámil, že hry obsahující zakázané symboly mohou být v Německu povoleny, pokud bude užití těchto symbolů označeno za „sociálně adekvátní“. To znamená, že symbol musí sloužit uměleckému či vědeckému účelu nebo být součástí zobrazení konkrétních historických událostí.

Němci v druhém díle Wolfensteina oholili Hitlerovi knírek

Rozhodnutí následovalo po celosvětové vášnivé debatě, již rozpoutala cenzura hry Wolfenstein II: The New Colossus. Ta se odehrávala v alternativní realitě, kde nacisté vyhráli druhou světovou válku, a objevil se v ní i stárnoucí Adolf Hitler. Na německý trh ovšem mohla pouze verze, v níž byl Hitlerovi digitálně odstraněn typický knírek a svastiky nahradily trojúhelníky.

Mezi další hry, které Německo kvůli výskytu nacistických symbolů upravilo, patří třeba Call of Duty: Black Ops, South Park: The Stick of Truth nebo Indiana Jones a poslední křížová výprava.

Hry jsou také uměním

Německý trestní řád zakazuje veřejné užití „symbolů protiústavních organizací“ - mezi ně patří kromě nacistů například také Ku Klux Klan nebo orgaanizace Islámský stát. Trestem za porušení zákona mohou být pokuty a až tříleté vězení.

Jak ovšem připomíná ředitelka USK Elisabeth Seckerová, například filmy jsou již dlouho považovány za umění a tím pádem tyto symboly smí užívat. S počítačovými hrami by mělo být od nynějška nakládáno stejně.

Zákon samotný se sice měnit nebude – veřejné zobrazování nacistických a jiných zakázaných symbolů zůstává nezákonné -, herní průmysl jej ale začíná interpretovat novým způsobem. Asociace německého herního průmyslu Game rozhodnutí uvítala.