Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nenechávejte nás v nejistotě, nastavte pravidla, vyzývají vládu pořadatelé festivalů

Za živou hudbu foto: Za živou hudbu

Minulý týden sice vláda vyslovila stanovisko k (ne)pořádání mamutích festivalů během letošního léta, pořadatelé menších akcí ale žijí v nejistotě. Včera zveřejnili výzvu, ve které žádají nastavení pravidel v řádu dnů, nikoli týdnů.
  14:00

Vládní prohlášení přineslo minulý týden jasnou zprávu velkým festivalům: akce pro „tisíce lidí“ nebudou. Tyto události ovšem tvoří jen pomyslnou špičku kulturního ledovce. Stovkám dalších akcí, které k létu neodmyslitelně patří, od malých tancovaček přes městské kulturní programy až po různé festivaly, do dnešního dne stále schází jasné vládní stanovisko. Organizátoři menších festivalů se proto spojili a v rámci projektu #zazivouhudbu otevřenou výzvou apelují na vládu. Rozhodnutí potřebují v řádu dnů, nikoli týdnů.

Výzvu vládě za střední a menší hudební akce podepsali zástupci festivalů Beseda u Bigbítu, Hradecký slunovrat, Boskovice – festival pro židovskou čtvrť, Vivat Vila!, Okolojeles, Vlčkovice Fest, Svátek bláznů, Šramlfest a Festival Rosnička. Rozhodnutí ovšem dle dat České obce hudební reálně očekává více než pět stovek pořadatelů letních akcí napříč celou republikou. Aby mohli ve vztahu k letošnímu ročníku adekvátně zareagovat, tzn. připojit se k větším festivalům, které už letošní ročníky odvolaly, anebo ročník za splnění požadovaných bezpečnostních opatření v nějaké formě přece jen uskutečnit, žádají od vlády do 15. května 2020 relevantní informace.

„Uvědomujeme si vážnost i komplikovanost současné situace, ale zatím to vypadá, jako by nikdo na lokální živou kulturu nemyslel. Bavíme se o akcích po širým nebem po celé ČR, které navštíví desítky a stovky návštěvníků, maximálně jednotky tisíc lidí, ale v celkovém souhrnu místní kultura osloví srovnatelně velké publikum jako obří festivaly. Co tedy letos bude možné? Schází nám pravidla. Už nemůžeme dále vyčkávat,“ vysvětluje aktuální situaci ředitel festivalu Beseda u Bigbítu a hlavní iniciátor výzvy Pavel Uretšlégr.

Otevřená výzva zástupců malých festivalů ministru kultury Lubomírovi Zaorálkovi a ministru zdravotnictví Adamovi Vojtěchovi

Uvědomujeme si mimořádnost současné situace, ale zároveň nás zajímá, jak to bude s živou kulturou v nadcházejících měsících. Věřili jsme, že ministři Vlády ČR, kteří anoncovali jasné stanovisko k letním kulturním akcím v ČR dne 30. 4., přednesou poslední dubnový den informace všem subjektům, kterých se letní kulturní provoz dotýká. Vláda se však vyjádřila jen k velkým festivalům, které tvoří pouze část kulturního provozu, stovky menších akcí jsou stále bez pravidel. Chtěli bychom připomenout, že letní kulturní program, malé festivaly a podobné akce, jsou základní platformou pro prezentaci tuzemských  umělců, nehledě na ohrožená pracovní místa v navázaném řetězci služeb a infrastruktury. Z hlediska produkce se pořadatelé malých akcí potýkají se stejnými problémy jako jejich kolegové z obřích festivalů: nelze připravovat akci např. pro 2000 návštěvníků s vědomím, že se o její existenci rozhodne v půli června, stejně tak nelze s přípravami vyčkávat. V prvním případě hrozí finanční ztráty, které by mohly být pro pořadatele likvidační, ve druhém případě zase hrozí, že bychom akce nestihli připravit. Kultura se vždy řeší až jako poslední, ale my už skutečně nemůže být nadále v nejistotě. Proto pro vás prosíme o jasná pravidla, termíny, kapacitní omezení ke kulturním akcím, které se budou konat od 1. 6. 2020 do 31. 8. 2020 , a to nejpozději do 15. 5. 2020.

Pavel Uretšlégr, Beseda u Bigbítu, ředitel

Václav Müller, Hradecký Slunovrat, ředitel

Antonín Kocábek, Boskovice – festival pro židovskou čtvrť, programový ředitel

Barbora Koritenská Libor Staněk, festival Vivat Vila!, organizátoři

Sabina Coufalová, festival Okolojeles, předsedkyně

Jakub Roun, Vlčkovice Fest, předseda

Michal Blažíček, Svátek bláznů, ředitel

Jan Krejčí, Šramlfest, dramaturg

Petr Horák Jan Barnet, Festival Rosnička, ředitel

Výzva je součástí projektu #zazivouhudbu iniciovaného Českou obcí hudební, kterou svolala proexportní kancelář SoundCzech (Institut umění – Divadelní ústav). Ta ve svém včerejším prohlášení navrhuje: „Bez rychlé a cílené pomoci státu má hudební ekosystém jen velmi malou šanci na přežití. Hudební branže potřebuje získat 4,5 miliardy Kč. Prvním opatřením, které po státu žádáme, by mělo být zrušení DPH na prodej hudby a snížení sazby DPH z prodeje vstupenek na 10 %. Nezbytné je pokračování pětadvacítky pro OSVČ a systém bezúročných půjček. Navrhujeme také založení Národního fondu hudby, který by pomohl řešit ty nejtěžší škody.⁣“

Do České obce hudební se spojily po nástupu krize kulturního sektoru tyto organizace: Asociace dramaturgů v audiovizi (ADA), Asociace nezávislé hudby (ANH), Asociace promotérů a producentů v oblasti kultury (APPOK), Asociace výrobců hudebních nástrojů (AVHN), Brněnská asociace clubové hudby (BACH), Česká hudební rada (ČHR), DILIA, Festivalová asociace (FESTAS), INTERGRAM (nezávislá společnost výkonných umělců a výrobců zvukových a zvukově-obrazových záznamů), Music managers forum (MMF – CZ), Ochranný svaz autorský (OSA), Sdružení umělců klasiky (SUK), Platforma českých nezávislých výrobců zvukových záznamů a Svaz autorů a interpretů (SAI).

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...