Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Netflix láká na jeden ze svých nejdražších filmů. Podle kritiků je ale Red Notice nepovedenou nudou

Film Red Notice (2021). foto: NETFLIX

V pátek 12. listopadu dorazí na Netflix jeden z nejočekávanějších streamovacích filmů letošního roku. Snímek, kterému vévodí trio oblíbených herců, je ale podle prvních recenzí průšvih.
  14:00

Hvězdně obsazené filmy o odvážných loupežích, kdy parta zločinců cestuje po celém světě, aby pro sebe nakonec uzmula pohádkový lup, nejsou v rámci žánrů akčních filmů nic nového. Za všechny můžeme jmenovat Dannyho parťáky, Baby Drivera nebo nedávný netflixovský počin Armáda Lupičů, který se částečně odehrává i v Praze. 

To ale Netflixu nestačilo a hned v pátek 12. listopadu naservíruje divákům další podívanou z tohoto podžánru nazvanou Red Notice. V ní se expert z FBI (Dwayne Johnson) spojí s dvěma zločineckými konkurenty v podání Ryana Reynoldse a Gal Gadotové.

S rozpočtem 200 milionů dolarů jde dosud o nejdražší film streamovacího giganta. O pár milionů by ho měl překonat až thriller Gray Man (ostatně také natáčený v Praze), jenž se v nabídce objeví příští rok. Ještě pro srovnání, tříhodinový opus Martina Scorseseho Irčan, na který Netflix lákal v roce 2019, stál „jen“ 159 milionů dolarů. 

Podle prvních recenzí je ale Red Notice akorát drahý propadák. „Nebylo by na škodu, kdyby alespoň část z toho ohromného rozpočtu někdo využil na rozplétání nesmyslného scénáře,“ píše Wendy Ideová, kritička magazínu The Observer.

Sázka na hlavní trojlístek oblíbených herců tentokrát nevyšla. Filmu podle všeho spíše škodí. Blogger Collier Jennings napsal:Red Notice sice může být nejnákladnějším netflixovským projektem, ale jeho bombastický rozpočet a dynamické akční scény neskryjí absenci chemie mezi hlavními herci nebo očividné vykrádání jiných filmů.“

S tím souhlasí i Richard Roeper z deníku Chicago Sun, který film v recenzi přirovnal k parodii: „Dwayne Johnson, Ryan Reynolds a Gal Gadotová v tomhle filmu snad vůbec nehrají!“

„Je to série několika akčních scén spojených dohromady tím, že Johnson hraje Johnsona, Reynolds hraje Reynoldse a Gadotová Gadotovou,“ myslí si Richard Whittaker z deníku Austin Chronicle.

Podle dalších recenzí nemá být Red Notice ani příliš zábavný. Blogger Ignatij Viševecký píše: „Ukázalo se, že jsou věci, které si za peníze prostě nekoupíte. Jednou z nich je i zábava.“

„Je něco rozbitého v království Hollywoodském,“ uzavřel debatu Barry Hertz z webu Globe and Mail.