Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Netypickou komedii o prvním sexu přiveze Webb i do Varů

Kultura

  13:10
LONDÝN - Netypickou teenagerovskou komedii natočil britský producent a debutující režisér Bruce Webb. Patnáctiletý hrdina jeho filmu myslí jako jeho vrstevníci hlavně na první sex, ale na jeho dosažení má mnohem méně času než oni. Snímek The Be All And End All (O to jde) získal řadu ocenění na mezinárodních přehlídkách a bude uveden také na festivalu v Karlových Varech.
Kameraman - ilustrační foto.

Kameraman - ilustrační foto. foto: Shutterstock

"Chtěl jsem především natočit film, který by lidi pobavil. Přečetli jsme asi 150 scénářů, než jsme našli ten, který se nám líbil," řekl Webb.

Patnáctiletí Robbie a Ziggy na dělnickém předměstí Liverpoolu mají jedinou starost - přijít o panictví. Ukáže se ale, že Robbie má nevyléčitelnou srdeční vadu, takže má jen málo času na to, aby nepředstoupil před nebeskou bránu neposkvrněný - jak poznamenal kritik časopisu Variety. A protože se nemůže dostat z nemocnice, záleží na jeho Ziggym, aby nějakou dívku přesvědčil.



"Film o klukovi, který umírá, není zrovna komický námět. Ale je to komedie a je v ní hodně smíchu. Robbiemu je teprve patnáct a nechce umřít jako panic," dodal. Jeho kamarád Ziggy také hledá otce, který od jeho matky kdysi odešel. "Takže jsme měli dvě věci - komedii a téma chlapce, který hledá svého otce. Na scénáři mě přitahovalo setkání těchto dvou světů a příběh přátelství obou chlapců, které je srdcem filmu."

Dramedy
Přes sled komických situací film neztrácí ze zřetele vážnost Robbieho situace a nesklouzává ani k melodramatu. Recenzent Variety označil snímek za "dramedy" (kombinaci komedie a dramatu), která udržuje "jemnou rovnováhu mezi drsným humorem a jímavým dramatem".

Webb film natočil syrovým stylem navazujícím na britskou tradici sociálního realismu a snímků z dělnického prostředí. Podobně kombinovali prostředí severoanglických dělnických předměstí se sexuálním humorem třeba tvůrci úspěšného snímku Do naha.

"Mám rád režiséry jako Mike Leigh, Ken Loach a Shane Meadows," jmenoval Webb své vzory mezi britskými režiséry. "Jejich filmy jsou laskavé, legrační, jímavé, někdy bolestivé a nestály moc peněz. Ale ovlivnily mě i britské komedie jako Čtyři svatby a jeden pohřeb nebo Petrovi přátelé, které jsou jen o radosti a o tom hezkém na životě."

Objevení Joshe Bolta
Webb, který byl dosud především producentem a The Be All And End All je jeho celovečerním debutem, si vybral pro hlavní role neherce - Eugenea Byrnea a Joshe Bolta. "Dělali jsme zkoušky s asi 400 mladými lidmi z Liverpoolu," řekl Webb, který Boltovi pomohl k další herecké kariéře. "Josh se pak objevil ve filmu Nowhere Boy o Johnu Lennonovi od Sam Taylorové-Woodové a stal se mezinárodně známým hercem. Jako režiséra mě potěšilo, že jsem ho svým způsobem našel a dal mu příležitost," řekl Webb.

Film natočil jen za 120.000 liber (3,7 milionu korun) "Začali jsme natáčet v květnu 2008 a dotočili jsme ho těsně před začátkem krize. Měli jsme štěstí a stihli jsme to," dodal.

Asi rok trvala postprodukce a teď jezdíme s filmem po festivalech, řekl Webb o svém snímku, který získal ocenění na přehlídkách ve Washingtonu, Monte Carlu a Durangu v Coloradu. V Karlových Varech bude uveden v sekci Dny kritiky Variety, do niž kritici magazínu vybrali deset evropských filmů. Do této kategorie byla vybrána i komedie režiséra Roberta Sedláčka Muži v říji.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!