Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

New Order vydají po 10 letech desku. Taneční Music Complete vyjde v září

Kultura

  6:00
Britská rocková kapela založená v roce 1980 pohrobky skupiny Joy Division, vydá 25. září po deseti letech novou studiovou desku. Album nazvané Music Complete bude obsahovat jedenáct skladeb a bude to první album bez baskytaristy Petera Hooka.

New Order. foto: Reprofoto

New Order naposledy vydali v roce 2005 album Waiting For The Siren’s Call, což bylo jejich deváté plnohodnotné studiové album.  

Skupinu založili v roce 1980 pozůstavší členové skupiny Joy Division Bernard Sumner, Peter Hook a Stephen Morris. Joy Division se rozpadla poté, co její zpěvák Ian Curtis spáchal v tomto roce sebevraždu. Krátce poté skupinu doplnila kytaristka a klávesistka Gillian Gilbert. Dnešní složení kapely doplňuje kdromě Sumner, Morrise a Gilbert ještě  Phil Cunningham a Tom Chapman.

New Order od začátku originálním způsobem spojovali post punku a taneční hudbu a stali se jednou z kritiky nejuznávanějších skupin 80. let. Výrazně ovlivnili budoucí podobu taneční hudby. Stejně jako Joy Division nahrávali u společnosti Factory Records, po jejím rozpadu přešli k vydavatelství London. Mezi jejich nejznámější písně se řadí „Regret“, „Blue Monday“, „Bizarre Love Triangle“, „True Faith“ nebo „Temptation“, která se objevila i na soundtracku k filmu Trainspotting. 

Skupina se několikrát rozešla a znovu dala dohromady, například v letech 1993 - 1998, kdy se členové kapely realizovali ve vlastních hudebních projektech. V roce 1998 se znovu sešli a o tři roky později vydali album Get Ready. V roce 2005 od kapely z rodinných důvodů odešla klávesistka Gillian Gilbert a nahradil ji Phil Cunningham. V červenci 2007 se s kapelou rozloučil i Peter Hook, poté, co oznámil, že „už nemá dále zájem spolupracovat se Sumnerem.“ 

Nová deska, který vyjde v září,  bude zahrnovat písně: Restless, Singularity, Plastic, Tutti Frutti, People On The High Line, Stray Dog, Academic, Nothing But A Fool, Unlearn This Hatred, The Game a Superheated.

Autor: