Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Newyorská opera propustila slavného dirigenta Levina kvůli sexuálnímu zneužívání

Kultura

  8:17
NEW YORK/PRAHA - Newyorská Metropolitní opera (Met) propustila dlouholetého dirigenta a hudebního ředitele Jamese Levina obviňovaného ze sexuálního zneužívání chlapců. Operní dům dospěl k závěru, že se Levine zmíněných činů skutečně dopustil a po prosincovém dočasném přerušení spolupráce se s ním rozloučil nadobro. Sám dirigent vinu popírá.

Propuštěný dirigent James Levine. foto: MET/ Aerofilms Reuters

Slavný dirigent James Levine čelí obvinění z obtěžování nezletilého chlapce

Policie podle amerických médií řeší případ zneužívání nezletilého chlapce, kterého se údajně Levine dopouštěl v 80. letech. Podobná obvinění vůči němu vznesli další tři muži.

„Vyšetřování objevilo věrohodné důkazy, že se pan Levine dopouštěl sexuálního zneužívání a obtěžujícícho chování jak v době, kdy pracoval v Met, tak před tím,“ uvedla opera v prohlášení k závěrům vlastního šetření, během kterého se dotazovala více než 70 lidí. Nalezla údajně rovněž důkazy, že dirigent zneužíval či obtěžoval „zranitelné umělce v ranné fázi jejich kariéry“.

Čtyřiasedmdeátiletý Levine byl hudebním ředitelem Met čtyři desetiletí. Jeden z nejvýznamnějších světových dirigentů byl v letech 1986 až 2004 rovněž uměleckým ředitelem newyorské opery. Od roku 2016 s Met ze zdravotních důvodů spolupracoval jako emeritní hudební ředitel. Suspendován byl v prosinci. Veškerá obvinění v té době označil za nepodložená.

Levine je další z řady prominentních osobností kultury, které ve Spojených státech čelí podezření ze sexuálního obtěžování. Vlnu afér rozpoutal loni na podzim případ amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, kterého obvinilo mnoho žen z obtěžování a některé i ze znásilnění.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...