130 let

Frances McDormandová a Yuh-Jung Younová | foto: AP

Nezájem diváků o Oscary je alarmující. Galavečer sledovalo méně než deset milionů lidí

Kultura
  •   13:00
LOS ANGELES - Letošní předávání cen Americké filmové akademie si v přímém přenosu pustilo jen necelých deset milionů lidí. To není ani polovina toho, kolik Oscary měly před rokem.

Pro Oscary to sice byla noc plná překvapení a historických prvenství, ale galavečer nejprestižnějších filmových cen oslovuje stále méně  diváků. Ukazují to nová čísla. 

Nejvíce sošek získal snímek Země nomádů režisérky Chloe Zhaové (uprostřed)
Herečka Frances McDormandová získala ocenění za nejlepší ženský herecký výkon...

Přímý přenos televize ABC, která má na vysílání Oscarů práva, sledovalo jen 9,85 milionů diváků. To je meziroční propad o ohromných 58 %. V roce 2020 si Oscary nenechalo ujít přes 23,6 milionů diváků a už tehdy šlo podle kritiků o velmi slabá čísla a tehdejší historické minimum. 

Oscarům jednoznačně uškodila zavřená či omezená kina. Pro filmové ceny je důležité dát jednotlivým účastníkům dostatečný prostor pro zaujmutí diváků, což letos bylo komplikované i navzdory většímu zapojení streamovacích služeb. Můžeme také předpokládat, že divákům je každý rok stále více proti srsti fakt, že celebrity kulturní galavečery opakovaně využívají jako platformy pro politické a sociální komentáře. 

Nabízí se srovnání s pravidelnými přenosy zápasů ligy amerického fotbalu, které měly v průměru okolo 15 milionů sledujících. Její finále, takzvaný Super Bowl, pak k obrazovkám přitáhl přes 93 milionů diváků. Kontroverzní rozhovor Oprah Winfreyové s Harrym a Meghan si pak nenechalo ujít více než 17 milionů diváků. 

Nutno však dodat, že s nezájmem diváků se letos potýkaly i jiné velké ceny včetně Zlatých glóbu a cen Grammy. V obou případech klesla meziročně divácká základna zhruba o 50 %. 

Autor: Jaroslav Totušek