Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

‚Nic nenasvědčuje tomu, že by během akce došlo k přenosu.‘ Pokusný koncert v Barceloně dopadl dobře

Pilotní koncert, který schválily zdravotnické úřady, poslouží jako zkouška toho, zda se podobné akce budou moci opět začít konat. foto: ČTK/AP

Barcelona - Při pokusném koncertu se zhruba 5000 účastníky, který se konal na konci března v Barceloně, se téměř jistě nikdo nenakazil koronavirem. Uvedli to zástupci místních zdravotnických úřadů, informovala agentura AFP.
  16:06

Koncerty zatím nebudou ani s negativním testem, uvedl ministr. Největší podraz, jaký jsem kdy zažil, tvrdí pořadatel

Koncert sloužil jako experiment a má pomoci při pořádání velkých kulturních akcí během pandemie covidu-19. Diváci museli mít během něj nasazené respirátory třídy FFP2. Krátce před začátkem koncertu se navíc podrobili antigennímu testu.

„Nic nenasvědčuje tomu, že by během akce došlo k přenosu (koronaviru),“ uvedl epidemiolog Josep Maria Llibre. U účastníků koncertu se během následujících patnácti dní potvrdilo šest případů nákazy koronavirem. Nejméně u čtyř jsou si ale lékaři zcela jistí, že nesouvisí s účastí na hudební akci.

Podle zdravotníků a epidemiologů bylo klíčové dodržování hygienických předpisů a vysoká kvalita větrání kryté haly, kde se koncert indie rockové skupiny Love of Lesbian uskutečnil. Kromě nošení respirátorů ale účastníci nemuseli dodržovat další striktní pravidla, například rozestupy.

Výsledky pilotního koncertu potěšily místní politiky. „Je možné uvolnit omezení, a to včetně kulturních akcí, jejichž pořádání je zapotřebí obnovit,“ uvedl místostarosta Barcelony Jaume Collboni.

Katalánsko dlouho vykazovalo vyšší výskyt koronaviru, než kolik činil celošpanělský průměr. Podle pondělních údajů ministerstva zdravotnictví na region připadalo za poslední dva týdny 296 nakažených na 100 tisíc obyvatel, v celém Španělsku to bylo 236 infikovaných lidí na 100 tisíc obyvatel. Protiepidemická opatření ve Španělsku nastavují ve většině případů jednotlivé autonomní oblasti.

Autor: