Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Nigel Kennedy umí propojit hudbu Hendrixe s hrou na housle

Evropa

  9:59
PRAHA - V pražské Valdštejnské zahradě se dnes v rámci festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran představí extravagantní britský houslista Nigel Kennedy.

Nigel Kennedy foto: Reprofoto

Dvaapadesátiletý výstřední umělec považovaný za jednoho z nejlepších houslistů světa vystoupí s polským kvartetem Kroke, s nímž natočil album East meets East (Východ potkává východ).

Kennedy byl v loňském roce jednou z hlavních hvězd festivalu Pražské jaro, kde vystoupil za doprovodu Polského komorního orchestru. Mezi jeho úspěšné nahrávky patří Vivaldiho Čtvero ročních období. Natočil také album inspirované skladbami rockového kytaristy Jimiho Hendrixe i nahrávky ovlivněné jazzem. Jeho dnešní program se bude zřejmě skládat z houslových skladeb v doprovodu kapely, jazzu i klezmerových a romských písní a improvizace.

Slavíme narozeniny
Podle slov pořadatelů je technické zázemí pro koncert, který otvírá hudební části festivalu, naprosto srovnatelné se zvukovou a světelnou aparaturou na velkých halových vystoupeních. Vstupné na koncert a na celý festival je jako každoročně zdarma. Přehlídka začala 15. června a skončí 27. června.

Festival Devět bran se nese i ve znamení českého předsednictví v Evropské unii, 20. výročí pádu komunismu a připomene i své desáté narozeniny. Kromě hudby nabízí tradičně i divadlo, literaturu, výstavy a přednášky. Informace o přehlídce mohou zájemci najít na stránkách www.9bran.cz.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...