Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nikdy? Neexistuje! Online výstava unikátních fotografií ukazuje Baťův svět v barvách

Výstava Barevný svět Baťa. foto: Nadace Tomáše Bati

ZLÍN - Nadace Tomáše Bati s podporou města Zlín připravily kolekci unikátních barvených snímků baťovského Zlína. Výstavu nazvanou „Nejde - neexistuje“ - Plnobarevný svět Baťa mohou zájemci vidět online.
  18:00

Výstava se veřejnosti naživo představila už loni na podzim, kvůli koronavirové pandemii ji ale mohlo vidět jen velmi málo zájemců. Dvacet vybarvených fotek se tak v plné kráse přemístilo na internet.

Výstava Barevný svět Baťa.
Výstava Barevný svět Baťa.

„Výstava přináší mnoho nových informací a pomáhá člověku vnímat baťovský Zlín v tehdejší skutečnosti. Osobně mi bylo velmi líto, že vzhledem ke všem opatření nebylo možné, aby si výstavu prohlédli všichni zájemci,“ uvedl Pavel Velev, ředitel Nadace Tomáše Bati.

Autory fotografií jsou bývalí podnikoví fotografové firmy Baťa. Původně černobílé pohledy zachycují Zlín mezi roky 1920 až 1945. 

Fotografie byly vybrány tak, aby obsáhly téměř celé spektrum činností firmy Baťa a života ve Zlíně. Samotné kolorování bylo výsledkem rozsáhlé studie původních možných barev, které mohly být v dobovém Zlíně k vidění, ale také částečným popouštěním fantazie, například při kolorování konkrétních osob a jejich oblečení. Na webu se člověk může podívat i na černobílé originály. 

„Černobílé fotografie mají své nepopiratelné kouzlo a atmosféru, ale působí na nás většinou historickým dojmem, který je u baťovského Zlína o to více umocněn skutečností, že se mnohdy jedná o místa, která již změnila svou podobu. Při pohledu na kolorovanou fotografii se dostavuje pocit bližší známosti,“ uvedla Gabriela Končitíková, projektová manažerka nadace.

Celá výstava je k vidění ZDE.