Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nikdy nemůžete mít dost lokajů! Filmové Downton Abbey se hlásí s dlouhou ukázkou

Kultura

  17:00
DOWNTON ABBEY - Snímek se zaměří na události roku 1927, kdy na Downton míří královská návštěva. S oblíbenými hrdiny zajde poobědvat sám král Jiří V. se svou chotí. Z ukázky je patrné, že se přípravy neberou na lehkou váhu a na každého čeká spousta práce. Čeští diváci pak na panství zavítají v premiéře 19. září.

Violet Crawleyová (Maggie Smithová), hraběnka z Granthamu. Seriál Panství Downton. foto: ITV - IMDB

Snímek se zaměří na události roku 1927, kdy na Downton míří královská návštěva. S oblíbenými hrdiny zajde poobědvat sám král Jiří V. se svou chotí. Z ukázky je patrné, že se přípravy neberou na lehkou váhu a na každého čeká spousta práce. 

Exteriér budovy byl využit pro natáčení seriálu Panství Downton.
Panství Downton - nadprůměrný seriál je mnohdy lepší než průměrný film

Magazín People již dříve napsal, že se ve filmu objeví postavy známé ze seriálu. soudě podle ukázky a dostupných informací měl pravdu. Fanoušky do světa artistokracie znovu uvede Michelle Dockeryová (Lady Mary Talbotová), Laura Carmichaelová (Lady Edith Pelhamová), Hugh Boneville (Lord Robert Crawley) a Elizabeth McGovernová (Lady Cora Crawleyová). Vrátit by se měla i většina sluhů rodiny Crawleyových, ztvárněných například herečkou Joane Froggattovou (Anna Batesová). Herečka Lily Jamesová, která ztvárnila postavu Lady Rose, pro People uvedla, že se ve filmu pravděpodobně neobjeví. „Byla bych moc ráda, kdybych se vrátila, ale film nemůže být jako vánoční speciál. Není tam pro Rose místo,“ vysvětlila Jamesová.

Autorem scénáře je stejně jako u seriálu Julian Fellowes. Režie by se měl chopit Brian Percival. Ten kromě filmu Zlodějka kniha na motivy knižního bestselleru Markuse Zusaka režíroval několik epizod seriálu Panství Downton.

Populární seriál Panství Downton z produkce televize ITV je jedním z nejúspěšnějších seriálů vůbec. Popisuje osudy obyvatel smyšleného britského panství Downton. Televize ITV natočila šest sérií o celkovém počtu padesáti dvou dílů. První díl začíná roku 1912 potopením Titanicu a poslední končí v roce 1925. Seriál má na kontě celou řadu cen včetně tří Zlatých glóbů a úctyhodných patnácti televizních cen Emmy. Po třetí sérii seriál rapidně nabral na popularitěa začal se vysílat ve více než 200 zemích. V České republice ho vysílala Česká televize.