Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nikdy není pozdě. Skot se ve věku 92 let dostal mezi nejprodávanější básníky svou debutovou sbírkou

Kultura

  16:00
PRAHA - Ke slávě vystřelil 92letý Skot Gordon S. McCullough, když vydal svou první básnickou sbírku. Ta se skvěle prodává a na největším internetovém tržišti Amazon porazila i známá jména oboru.

Gordon S. McCulloch - 101 básní. foto: AMAZON

McCullough sbírku básní nazvanou jednoduše 10 básní (101 Poems) vydal vlastním nákladem. Podle svých slov se v ní věnuje tématům jako je láska, život, smrt, smysl života vztah člověka k Bohu. Knihu také sám ilustroval.

Z nenápadné knížečky vydané v malém nákladu se ale rázem stala senzace. Na internetovém tržišti Amazon má kniha v současné chvíli přes 1,7 tisíce recenzí od uživatelů, kteří ji dali plné hodnocení, tedy pět hvězdiček. „Upřímně je to jedna z nejhezčích básnických sbírek, co jsem kdy četla,“ napsal například čtenář Lane Hartwell.

Kniha si vede tak dobře, že se například umístila na 8. příčce žebříčku nejprodávanějších básní v Americe a překonala tak zaběhnutá jména jako například „Bidenovu básnířku“ Amandu Gromanovou nebo stálicí krátkých a procítěných básní Rupi Kaurovou, která se výborně prodává i na českém knižním trhu.

Pozitivní ohlasy na McCulloughovu knihu začaly přicházet poté, co jeho vnučka Jessica napsala na Twitter, že by dědečka nějaké recenze na jeho dílo moc potěšily. Příspěvek na sociálních sítích hojně koloval.

„Básně píše mnoho let, posílal je do různých redakcí, ale vždy byl odmítnut,“ nechal se slyšet básníkův syn William. „V jeho věku je to něco, co už vážně nečekáte. Teď prohledává šuplíky kvůli básním, které ještě nepoužil, aby je mohl vydat v pokračování,“ prohlásil zase básníkův druhý syn Gordon. 

Být debutujícím spisovatelem v tolika letech je vzácností. Mnoho slavných autorů ale také vydalo svou první knihu v pokročilém věku. Například Daniel Defoe vydal slavného Robinsona Crusoe, svůj vůbec první román, když mu bylo 59 let. 

Britská spisovatelka Lorna Pageová pak napsala svůj debut Nebezpečná slabost (A Dangerous Weakness), když jí bylo ještě o rok víc než McCulloughovi. Její román se ale nikdy nedočkal takové slávy. 

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč