Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nohavicova píseň Ostravo je novou hymnou budoucího města kultury

Kultura

  12:04
OSTRAVA - Písnička Jaromíra Nohavici "Ostravo" bude hudebním symbolem kandidatury moravskoslezské metropole na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Píseň či její úryvky jsou novým zvukovým logem projektu a stanou se součástí akcí, jimiž chce město svou kandidaturu propagovat.

Jarek Nohavica foto: AFP

"To, že mám Ostravu rád a že jí fandím, není nic nového," uvedl Nohavica. "Vždyť jsem se tady narodil. Jsem písničkář, co tedy mohu pro někoho udělat více než mu napsat nebo věnovat píseň? Tak jsem to udělal. Jsem pyšný na to, že se bude objevovat v souvislosti s kandidaturou Ostravy na tak prestižní titul, jakým je Evropské hlavní město kultury."

Motiv Nohavicovy písně se brzy objeví i ve spojitosti s další kulturní událostí, jež Ostrava 2015 chystá na tento podzim. Jde o Mezinárodní filmový festival Ostrava Kamera Oko, který začne už koncem září. "Desetidenní filmová přehlídka je koncipována jako každoroční mezinárodní festival se specializací na kameramanskou tvorbu. Promítat se bude ve čtyřech ostravských kinech a na dalších projekčních místech," uvedla jedna z manažerek projektu Ostrava 2015 Kateřina Ondřejková s tím, že filmy budou moci lidé sledovat nejen na promítacích plátnech, ale i na fasádách některých domů.

Už v příštím týdnu se v krajském městě chystá rozsáhlá výstava nazvaná Ostrava?, při níž se na ploše 2400 metrů čtverečních představí umělecká díla související s městem. "Máme tak poprvé příležitost představit naprosto mimořádný záběr artefaktů neodmyslitelně spjatých s naším městem. Poprvé v historii se tak vedle sebe objeví Oskar Kokoschka a díla nejmladších studentů Fakulty umění Ostravské univerzity. Vystavena bude třeba znovuobjevená alegorie města od Viléma Wünscheho," vysvětlila Ondřejková.

Dodala, že speciálně pro tuto výstavu byly zapůjčeny i cenné obrazy akciové společnosti Vítkovice. Jde o díla zakoupená v aukcích po restituci sbírky předválečného ředitele Vítkovických železáren Oskara Federera. Umělecká díla se do Ostravy vracejí zpátky poté, co je musela ostravská Galerie výtvarného umění před dvěma lety na základě soudního rozhodnutí vydat Federerovým dědicům do Kanady.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...