130 let

Z filmu Arvéd | foto: CinemArt

Okultista proti skladateli. O třicátého Českého lva se perou Arvéd a Il Boemo

Kultura
  •   12:42
Třicátý ročník filmových cen Český lev vyhlásil nominace. O cenu za nejlepší hraný snímek roku 2022 bojují životopis Il Boemo, mysteriózní dramata Arvéd a Světlonoc a příběhy Banger a Oběť. Nejvíce nominací sesbíral Arvéd, má jich hned dvanáct. Il Boemo získal o jednu méně.

V úvodu nominací, které oznámili herci Antonie Formanová a Václav Neužil, vyhlásila Česká filmová a televizní akademie první dvě trofeje. Nestatutární cenu za nejlepší filmový plakát si odnesl snímek Arvéd, v hlasování filmových fanoušků vyhrál televizní seriál Devadesátky.

Z dokumentů bojují o prvenství Bratrství, Good Old Czechs, KaprKód, Toyen, baronka surrealismu a Zkouška umění, vyznamenaná již na karlovarském festivalu.

Z hraných děl se po boku snímků Arvéd a Il Boemo zařadí s osmi nominacemi Banger a se sedmi slovensko-česká koprodukce Světlonoc. Celkem zasáhne do konečného souboje o Lvy dvaatřicet titulů.

Mezi seriály mají nominace tituly Devadesátky, Pět let a Stíny v mlze, mezi minisériemi pak Král Šumavy: Fantom temného kraje, Podezření a Pozadí událostí. Řada televizních prací pronikla svými nominacemi i do filmových disciplín.

Jubilejní ročník Lvů přinesl rekordní čísla, akademici posuzovali celkem 129 projektů. Z toho 47 tvořily hrané celovečerní filmy, dále vzniklo 32 dokumentů, z nichž předvýběrová komise poslala do prvního kola hlasování patnáct snímků.

Z pětadvaceti přihlášených krátkých filmů vybrala komise deset titulů, v kategorii animovaných snímků bylo devět novinek a z televizní tvorby bylo ve hře šestnáct prací uvedených jak na obrazovkách, tak na internetu.

Finále Českého lva se odehraje 4. března v přímém přenosu České televize z pražského Rudolfina. Slavnostním večerem, jenž vyhlásí vítěze v jednadvaceti kategoriích, bude opět provázet režisér, herec a moderátor Jiří Havelka.

Autoři: spa, ts
  • Vybrali jsme pro Vás