Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nominace na Ceny české filmové kritiky ovládla Cesta ven Petra Václava

Kultura

  10:12
Václavova sonda do života mladé Romky získala v hlasování filmových kritiků celkem 6 nominací. Na druhém místě se s 5 nominacemi umístil snímek Jiřího Mádla Pojedeme k moři, 4 nominace má Fair play Andrey Sedláčkové. Všechny tři filmy jsou nominované také v kategoriích nejlepší scénář a režie. Ceny budou vyhlášeny 24. ledna.

Klaudia Dudová v hlavní roli filmu Cesta ven. foto: Aerofilms

Finále pátého ročníku Cen české filmové kritiky, který patří k nejvyrovnanějším ve své pětileté historii, proběhne na slavnostním večeru v divadle Archa, v přímém přenosu ČT 2. Moderátorem bude Václav Moravec.

O vítězství v osmi kategoriích se utká celkem čtrnáct snímků z české produkce loňského roku. Nejlepším snímkem roku se podle hlasování filmových kritiků stane jeden z tří uvedených filmů. Cesta ven režiséra Petra Václava (producenti: Jan Macola, Miloš Lochman, Karel Chvojka) je dramatický příběh mladé Romky, která hledá východisko ze života ve vyloučené komunitě. Fair play (producenti: Kateřina Černá, Pavel Strnad) v režii Andrey Sedláčkové se vrací k tématu zneužívání dopingu v socialistickém sportu. Filmový režijní debut herce Jiřího Mádla Pojedeme k moři (producent: Miroslav Šmídmajer) je nahlédnutím do zdánlivě idylického světa dětí, do nějž nepříjemně zasahují tajemství dospělých.

Rozhovor s Petrem Václavem čtěte zde:

O nejlepším dokumentu se rozhodne mezi filmy Gottland, který tvoří pět snímků režisérských nadějí z pražské FAMU, K oblakům vzhlížíme v režii Martina Duška, který má na kontě už vítězství na festivalu dokumentů v Jihlavě, a Magický hlas rebelky Olgy Sommerové.

Cenu RWE pro objev roku pak mají šanci získat Jiří Mádl coby debutující režisér a scenárista za film Pojedeme k moři, hlavní představitelka filmu Cesta ven Klaudia Dudová a scenárista a režisér Tomáš Pavlíček za originální celovečerní debut Parádně pokecal.

Film Petra Václava Cesta ven získal v konečném součtu 6 nominací, druhý je s 5 nominacemi snímek Jiřího Mádla Pojedeme k moři, 4 nominace má Fair play Andrey Sedláčkové. Po jedné nominaci si pak odnesly další snímky především díky hereckým výkonům – například Tatiany Vilhelmové v hořké komedii Díra u Hanušovic.

Vyrovnanost letošních Cen ČFK se pak promítla do nominací za mužský herecký výkon. Tato kategorie má díky rovnosti hlasů dokonce pětici nominovaných - Bolka Polívku za film Andělé všedního dne, Matěje Hádka v love story Pohádkář, Martina Fingera v černé komedii Krásno, Ondřeje Nosálka v romanci My 2 a Petra Šimčáka za film Pojedeme k moři. Jednu nominaci mají také filmy Hany a Místa díky kameramanským výkonům Martina Žiarana a Jaromíra Kačera.

PŘEHLED NOMINACÍ:

NEJLEPŠÍ FILM

Cesta ven

Fair Play

Pojedeme k moři

NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM

Gottland

K oblakům vzhlížíme 

Magický hlas rebelky

NEJLEPŠÍ REŽIE

Petr Václav (Cesta ven)

Andrea Sedláčková (Fair Play)

Jiří Mádl (Pojedeme k moři)

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ

Petr Václav (Cesta ven)

Andrea Sedláčková (Fair Play)

Jiří Mádl (Pojedeme k moři)

NEJLEPŠÍ KAMERA

Štěpán Kučera (Cesta ven)

Martin Žiaran (Hany)

Jaromír Kačer (Místa)

NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON

Bolek Polívka (Andělé všedního dne)

Martin Finger (Krásno)

Ondřej Nosálek (My 2)

Matěj Hádek (Pohádkář)

Petr Šimčák (Pojedeme k moři)

NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON

Klaudia Dudová (Cesta ven)

Tatiana Vilhelmová (Díra u Hanušovic)

Judit Bárdos (Fair Play)

CENA RWE PRO OBJEV ROKU

Klaudia Dudová (herečka, film Cesta ven)
Jiří Mádl (režisér a scenárista, film Pojedeme k moři)

Tomáš Pavlíček (režisér a scenárista, film Parádně pokecal)

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!