Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nová deska Sunshine připomíná ementál

Kultura

  17:22
PRAHA - Táborská skupina Sunshine, o které se svého času kvůli jejímu pobytu v zahraničí psalo jako o "nejslavnější české kapele, kterou v Česku nikdo nezná", vydává své sedmé album. Nahrávka s názvem Karmageddon vznikala v pražském a později také berlínském studiu pod taktovkou producentů Dušana Neuwirtha a Bernda Burgdorfa. Kapela pracující dosud hodně s elektronikou a tanečními rytmy se na ní představuje v nezvyklé kytarovější podobě.

Kay Buriánek - Sunshine foto: Reprofoto

"Nová deska je oproti předchozí nahrávce MGKK Telepathy, která byla hodně tanečně orientovaná, vzdušnější a děravá jako ementál, emotivní, organická, kytarová a nabízí minimum samplů," řekl lídr kapely, kytarista a zpěvák Kay Buriánek. Dodal, že kapela tam, kde dříve používala samply nebo klávesy, nyní zařadila vokály.

Deska proto klade na zpěváka Buriánka po pěvecké stránce mnohem vyšší nároky než předchozí tvorba Sunshine. "Za ty roky jsem dost soudný na to, že vím, jaké mám limity a že nejsem moc dobrý zpěvák. Mám všechny pěvecké nešvary a omezený rozsah, takže nějaký posun ve zpěvu je na novince jen v omezené velikosti," uvedl Buriánek.

Sunshine

Zpěvák Sunshine připouští, že si náročnějším zpěvem na albu Karmageddon tak trochu "upletl bič" na dobu, kdy bude nové písně prezentovat na koncertech.

"Trochu si pomůžeme přednatočenou nahrávkou z hard disku, tak to dnes dělá spousta kapel," podotkl Buriánek.

Sunshine se letos objeví na všech větších festivalech, například v Panenském Týnci, Rock for People v Hradci Králové a absolvuje převážnou část série České hrady.cz.

Záhada Sunshine

Skupina Sunshine vznikla v roce 1995 v Táboře. Kapela se od začátku své hudební kariéry soustředila spíše na hraní v evropských a amerických klubech než na koncerty v Česku. Na americkém turné před lety odehrála desítky koncertů. Navíc se v zahraničí začalo dobře prodávat jejich tehdejší aktuální album Velvet Suicide z roku 1999. K tomu se jedna z písní kapely objevila na soundtracku filmu Záhada Blair Witch 2.

Sunshine poté získali smlouvu s firmou Custard Records, kterou vlastní zpěvačka a skladatelka Linda Perryová, známá z kapely 4 Non Blondes. Na albu Moonshower And Razorblades z roku 2005 natáčeném ve Spojených státech spolupracoval také známý muzikant a producent Tricky, který nazpíval se skupinou píseň Neon Religion.

V roce 2006 předskakovali Sunshine skupině Depeche Mode v Bratislavě. Hudební časopis Filter vyhlásil Sunshine nejlepší českou kapelou roku 2007 a album Dreamer nejlepší deskou roku.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...