Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nová filmová Angelika se natáčela i v Česku. Do kin přijde 27. února

Kultura

  6:00
Výraznou stopu tuzemských filmařů nese nové zpracování romantických dobrodružství krásné markýzy Angeliky. Film natočený podle slavného románu Anne Golonové, kterého se prodalo více než 150 milionů výtisků, vznikl v koprodukci ČR, Francie, Belgie a Rakouska. V Česku proběhlo 40 natáčecích dní, a to zejména v Praze, na zámku v Telči a Kroměříži, na Točníku, Křivoklátě a v kamenném dole v Ouštici u Benešova.

Nora Arnezederová jako Anglika a Gérard Lanvin jako hrabě Peyrac foto: Magic Box

Snímek Angelika přináší příběh, který byl v 70. letech díky filmům z let 1964 až 1968 Angelika, markýza andělů, Báječná Angelika, Angelika a král, Nezkrotná Angelika a Angelika a sultán velkým hitem v kinech a v televizi v tehdejším Československu a přinesl velkou popularitu hlavní představitelce, francouzské herečce Michele Mercierové. Neústupnou a svéhlavou Angeliku, která je proti své vůli provdána za bohatého staršího muže hraběte Joffrey de Peyraca, v novém zpracování ztvárnila mladá francouzská herečka Nora Arnezederová, která se obejvila napříkald po boku Elijah Wooda ve filmu Maniak. Hraběte Peyraca hraje Gérard Lanvin (známý např. z filmu Veřejný nepřítel č. 1: Epilog).

Gérard Lanvin jako hrabě Peyrac

Děj nového zpracování v režii Ariela Zeitouna se drží zápletky, kdy Angelika přes počáteční odpor poznává manželovu skutečnou tvář vzdělaného člověka a zamiluje se do něj. Peyracovo nesmírné bohatství, přepych a svůdná krása jeho ženy vyvolá žárlivost a závist v králi Francie, Ludvíkovi XIV. Kolem páru se nemilosrdně stahují smyčky intrik a falešných obvinění.

V Angelice se objeví tisíce českých komparzistů

Natáčení filmu se zúčastnilo přibližně 2500 komparzistů, převážně českých. Tři týdny se s českým štábem točilo v Rakousku, kde využili tuzemské šermíře, lidí od koní a kočáry.

Angelika je nadabována českými herci. "Hlavní mužskou roli mluví Jan Štastný, Angeliku Kateřina Lojdová. Ve snímku zazní také hlasy Otakara Brouska mladšího jako Nicolase, prvního Angeličina milence, Ondřeje Brzobohatého v roli mladého krále nebo Ondřeje Vetchého jako Filipa," říká vedoucí barrandovského Dabingu Ivana Prejdová.

Nora Arnezederová jako Anglika

Oblíbená Angelika se v Česku stala také námětem muzikálu z autorské dílny Michala Davida, který měl premiéru 6. března 2007. V představení byla použita i hudba Michela Mangeho ze známých filmových adaptací. Muzikál vznikl na prknech Divadla Broadway a představení muzikálu se při své návštěvě Prahy zúčastnila i spisovatelka Anne Golonová.

Autor: