Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nová výstava v městském muzeu učí děti znát cenu peněz

Kultura

  7:00
PRAHA - Vědět, jak dobře hospodařit, znát hodnotu a smysl vydělaných financí, ale zároveň je příliš neglorifikovat. Takové je poslání expozice Peníze, nebo život? v Muzeu hlavního města Prahy.

Z výstavy Peníze, nebo život? foto: ČTK - Kateřina Šulová

Dětští návštěvníci mohou při prohlížení exponátů plnit úkoly, dostanou spořící kartu s virtuálním kapitálem a na jednotlivých zastávkách mohou vydělávat, měnit, spořit, investovat či darovat určitý obnos na prospěšnou věc.

Výstava je věnovaná výhradně penězům: objasňuje jejich historii a funkci jako platebního nástroje, jejich výrobu i oběh. Děti mají podle pořadatelů na vlastní kůži zažít, jakou funkci a roli peníze ve společnosti hrají. Aby je vydělaly, mohou si vybrat zaměstnání. Peníze pak mohou buď utrácet za zábavu, nebo šetřit.

Seznámí se také s příběhy dětí z extrémně chudých či naopak velmi bohatých rodin - mohou si lehnout do jejich postele ozdobené kulisou z příslušného prostředí a ve sluchátkách poslouchat jejich příběh.

Projekt má pomoci rozvoji finanční gramotnosti, zdravého úsudku, rozhodování i kritickému myšlení. Putovní výstava potrvá v Praze do 5. ledna 2014.

Autor: