Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nové české nastudování Bernsteinovy Mše s Vojtou Dykem čeká premiéra

Kultura

  14:00
Scénické uvedení legendární Mše skladatele Leonarda Bernsteina bude mít ve krácené, autorem posvěcené verzi českou premiéru 6. března na Výstavišti Flora Olomouc. Kromě Vojtěcha Dyka si v hlavní party zazpívají Tereza Černochová, Ondřej Ruml a David Uličník. Clkem bude mít představení 100 účinkujících.

Vojtěch Dyk. foto: Tino Kratochvíl

Mše vznikla na objednávku Jacqueline Kennedyové. Leonard Bernstein skladbu založil na struktuře katolické mše, obsahuje ale mnoho vsuvek, reflexí a meditací, rytmické davové scény, bluesová vyznání, rockové pochybnosti i avantgardní instrumentální části vycházející z moderního symfonismu. Mešní části komponoval na latinský text, vložené na texty anglické. Přes počáteční rozporuplné přijetí je Bernsteinova Mše pro své nesporné umělecké kvality vnímána jako součást toho nejlepšího, co ve 20. století v klasické hudbě vzniklo. Vedle West Side Story a Chichesterských žalmů patří ke skladatelovým vrcholným dílům.

Ve světě se poslední scénické provedení Mše v plném rozsahu datuje rokem 2012, kdy ji na BBC Proms v Londýně s obrovským provozovacím aparátem vesměs velšských sborových a orchestrálních těles dirigoval Kristjan Järvi. Hlavní roli tehdy zpíval dánský barytonista Morten Frank Larsen.

Vojtěch Dyk a Šimon Caban.

Radikální, osobitá, výlučná a provokativní skladba, bravurně se pohybující na pomezí klasiky, rocku, jazzu a muzikálu při svém prvním uvedení v roce 1971 vzbudila velké emoce. Pobouření tehdy vyvolala především scéna kněze tančícího na oltáři, považovaná při vizualizaci až za svatokrádežnou.

V České republice byla MŠE v kompletní podobě uvedena v roce 1997 na nádvoří Pražského hradu. Roli Chlapce tehdy zpíval mladičký Vojtěch Dyk, který se nyní představí v titulní roli. Zatím poslední živé provedení u nás vzniklo pro hudební festival Moravský podzim v Brně v roce 2001.

Jedinečnost nového nastudování MŠE je umocněna premiérovým představením zredukované verze, která byla speciálně upravena samotným Bernsteinem pro menší obsazení tak, aby byla přenositelná do menších sálů a tím přístupná širší veřejnosti. Obsahem je tedy v plném rozsahu, pouze mnohasložkový ansámbl je upraven na nižší počet účinkujících, jejich celkový počet čítá přibližně 100 lidí. V této podobě v České republice Bernsteinova Mše nebyla ještě nikdy uvedena.

Orchestr představení bude tvořen členy B-SIDE BANDu a dalšími instrumentalisty, dirigovat bude Oskar Rozsa, o režii a scénu se postarají Michal a Šimon Cabani. Účinkovat budou také sbory Czech Ensemble Baroque a Pueri Gaudentes.

Po olomoucké premiéře následují v březnu představení v Českých Budějovicích, Brně, Ostravě Praze, na podzim pak znovu v Brně a v Hradci Králové.

Autor: