130 let

Slavnostní premiéra Star Wars v Číně | foto: Reuters

Nové Star Wars měly rekordní premiéru v Číně. V tržbách už předčily Jurský park

USA
  •   19:07
LOS ANGELES - Sedmý díl filmové série Hvězdné války díky rekordním víkendovým tržbám v Číně překonal dílo Stevena Spielberga Jurský park a dostal se na třetí příčku kasovně nejúspěšnějších filmů všech dob. První dva dny promítání filmu Star Wars: Síla se probouzí v čínských kinech přinesly na tržbách 53 milionů dolarů (1,3 miliardy korun), což znamenalo dosud nejúspěšnější filmovou premiéru v této zemi.

Nový díl vesmírné ságy dosud vydělal hollywoodskému studiu v celém světě 1,73 miliardy dolarů. Jurský park z roku 1993 získal na tržbách celkově 1,67 miliardy dolarů.

‚Horský humor‘ táhne. Na Kotkovu Padesátku do kin přišlo víc lidí než na Star Wars

Čína je po USA druhým největším filmovým trhem na světě a studio Disney doufá, že s její pomocí překonají nejnovější Hvězdné války dvojici filmů Jamese Camerona, které vévodí žebříčkům komerčně nejúspěšnějších filmů. Cameronův Avatar od své premiéry v prosinci 2009 vydělal 2,8 miliardy dolarů a překonal jeho předešlý film Titanic, který získal na konto od diváků 2,2 miliardy USD.

Film Star Wars: Síla se probouzí v předvánoční premiéře překonal rekord v tržbách získaných během jediného dne v Severní Americe. Tržby tamních kin tehdy dosáhly 57 milionů dolarů a na špici se tam film udržel i tento týden, kdy získal 41,6 milionu dolarů. Celkově vydělal v USA už 812 milionů USD a stal se prvním filmem, který na americkém trhu překonal hranici 800 milionů dolarů, uvedla agentura Reuters.

Star wars v čínských kinech

Ártů dýtů, Návrat Jediho, viteál nebo Thorin Pavéza: bizarní hrubky českých překladů

Sága Hvězdné války, jejíž první díl se objevil na scéně v roce 1977, není v Číně zdaleka takovým kulturním fenoménem jako jinde. Do čínských kin se filmy této série dostaly až v loni v červnu. Disney ale v zemi spustila mohutnou reklamní kampaň, aby přilákala co nejvíce diváků.

Práva na výrobu filmů o Hvězdných válkách získala společnost Walt Disney v roce 2012 za zhruba čtyři miliardy dolarů. Natáčení sedmého dílu stálo kolem 200 milionů (necelých pět miliard korun) a tvůrce celého projektu George Lucase tentokrát vystřídal v roli režiséra J. J. Abrams.

VIDEO Star Wars v Česku

Autoři: ČTK, Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás