Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nové knihy: fantasy, staronová Pekárková, dánská i česká detektivka

USA

  6:00
Klenoty české fantasy slibuje čtenářům stejnojmenný povídkový soubor, tentýž žánr si zvolila i mladičká britská autorka, jejíž debut Kostitřas vzbudil v zahraničí nečekaný ohlas. Nového vydání se dočkal první román Ivy Pekárkové Péra a perutě a novinkou na poli české krimi je dvoustý svazek Původní česká detektivka. Z Dánska se hlásí osvědčený autor Jussi Adler-Olsen s thrillerem Washingtonský dekret.

Kostičas foto: Host BrnoReprofoto

Klenoty české sci-fi

Reprezentativní publikace Klenoty české sci-fi shrnuje podle vydavatelů to nejlepší, co se v české fantasy literatuře objevilo mezi lety 1988 a 2010. Kniha obsahuje 17 povídek a novel původně publikovaných v časopisech, sbornících, autorských sbírkách a drobných tiscích. Jsou to například tato díla: Vladimír Šlechta: Válečná lest, Jaroslav Mostecký: Jed bratra mého, Petra Neomillnerová: Noční lovy, Jana Rečková: Záviství a další. Editorem, který soubor setavil, je Ondřej Jireš, který se české fantasy a science fiction věnuje už řadu let. Mezi lety 2000-2007 působil na pozici šéfredaktora internetového magazínu Fantasy Planet, v roce 2004 vyšla jeho první povídková antologie Čas psanců.

Kostičas - překvapivý bestseller

Kostičas

Už ve svých patnácti začala dnes třiadvacetiletá Londýňanka Samantha Shannonová pracovat na svém románu, který je prvním z plánované sedmidílné série. Po svém vydání vzbudil Kostitřas velký zájem čtenářů i tisku. Samotný příběh románu začíná v roce 2059. Jeho hrdinka, devatenáctiletá Paige Mahoneyová, pracuje v londýnském kriminálním podsvětí, kde působí jako jakási "spojka" či "posel". Je tak zvaný krajinochodec, zvláštní typ jasnovidce, a díky svým schopnostem se dokáže vnořit do mysli druhých lidí. Žije v represivním režimu Scion, kde páchá velezradu už jen tím, že dýchá. Jednoho dne se její život navždy změní, když je Je přepadena, unesena a převezena do někdejšího Oxfordu, města, které před dvěma sty lety zmizelo z map. Tam je Paige vydána na milost a nemilost Strážci, nejkrásnější, ale zároveň nejděsivější bytosti, jakou kdy potkala…

Kniha ihned po vydání obsadila přední příčky žebříčku bestsellerů deníku The New York Times, překládá se do sedmadvaceti jazyků a filmová práva na adaptaci románu už koupila společnost 20th Century Fox. V říjnu 2014 vyjde druhý díl série nazvaný The Mime Order.

Nestárnoucí Péra a perutě i detektivka z nemocnice

Pekárková: Péra a perutě

Svůj první román propašovala Iva Pekárková v roce 1985 na západ ukrytý v hlavě. Příběh o přátelství, autostopu, lásce, touze, ochraně přírody a dálniční prostituci obletěl začátkem 90. let svět a lidem ze svobodnějších zemí pomáhal chápat, jak asi vypadal život za železnou oponou. Přátelství Fialky a Patrika, dvou zbloudilých duší zuřivě pátrajících po svobodě a barvách duhy v zemi, která nabízela jen konformní šeď, má šanci oslovit čtenáře i dnes.

V edici Původní česká detektivka nakladatelství MOBA vyšlo za čtrnáct let existence (od roku 2000) na dvě stě knižních titulů od 60 autorů. 200. titulem je kniha Zuzany Rampichové Příliš vysoké podpatky, která je zasazená do nemocničního prostředí. Děj se točí kolem smrti půvabné Tiny. Úmrtí jsou sice v nemocnici na denním pořádku, tentokrát si ale spolupacienti oběti brzy uvědomí, že něco není v pořádku. A osazenstvo uzavřeného oddělení v malé nemocnici se na vlastní kůži přesvědčí, že důsledky viny nakonec doženou každého... 

Politický thriller na pozadí amerických voleb

Washingtonský dekret

Washingtonský dekret je název nového detektivního románu Jussiho Adler-Olsena, který se proslavil pěti díly kriminální série o kodaňském policejním oddělení Q: Žena v kleci (2007; česky Host 2011), Zabijáci (2008), Vzkaz v láhvi (2009; oba česky Host 2012), Složka 64 (2010; česky Host 2013) a Marco (2012). Charakteristickým znakem jeho stylu je promě budování záplatky také smysl pro humor, nadhled a ironie.

Spisovatel Jussi Adler-Olsen

Politický thriller Washingtonský dekret se odehrává na pozadí amerických prezidentských voleb, které vyhrál demokratický guvernér Bruce Jansen. Oslavu vítězství však naruší atentát, při němž umírá jeho manželka. Kdo stojí v pozadí tragédie? Je vrahem opravdu místní podivín, nebo nitky sahají mnohem dál? Po Jansenově nástupu do prezidentského úřadu se Spojené státy rázem ocitají v situaci, kdy nový prezident udělá cokoli, aby změnil americkou společnost — okamžitě a za jakoukoli cenu...

 

Autor: