130 let
Ať žijí protinožci!, režie Viktor Kossakovsky

Ať žijí protinožci!, režie Viktor Kossakovsky | foto: DAFilms.c

Exkluzivně

Ať žijí protinožci! Filmová cesta kolem světa v online premiéře zdarma

Kultura
  •   6:00
Jeden z nejvýznamnějších ruských i světových dokumentaristů dneška Viktor Kossakovsky přijíždí do Prahy osobně představit nový snímek, filmovou masterclass a online retrospektivu. Jeho nejnovější film Ať žijí protinožci!, který je originálním filmovým cestopisem, můžete na serveru Lidovky.cz vidět v české premiéře zdarma až do neděle 25. ledna.

Film nabízí divákům vizuálně působivou, poetickou cestu kolem světa po osmi zemských protipólech. Ty jsou ve snímku zastoupeny následujícími dvojicemi: Čína - Argentina, Chile - Rusko, Havaj - Botswana, Nový Zéland - Španělsko. Přelidněná Šanghaj nachází svůj protipól v lidupusté argentinské náhorní planině, zatímco havajské sopce polykající žhavou lávu sekunduje poklidný život v botswanské vesnici. Prostřednictvím dechberoucích obrazů postupně zjišťujeme, že v sobě tato zdánlivě vzdálená místa mohou ukrývat nečekané, humorné a místy až magické souvislosti...

Snímek Ať žijí protinožci! (2011) byl uveden na více než 60 světových filmových festivalech včetně festivalu v Benátkách, který zahajoval, a byl také nominován na hlavní evropskou filmovou cenu Prix Arte v kategorii nejlepší dokumentární film roku.

Česká distribuční premiéra snímku se odehraje v pátek 23. ledna od 20.30 hodin ve velkém sále kina Světozor. Společně se zástupci portálu DAFilms.cz ji uvede sám režisér, který po skončení projekce s diváky premiéry povede neformální diskuzi.

Portál DAFilms.cz filmovým fanouškům nabízí také první světovou online filmovou přehlídku, která nabídne celkem 6 autorových starších snímků. Nechybí mezi nimi průlomový dokument The Belovs z roku 1992, ani o pět lest novější film Wednesday 19. 07. 1961, který vynesl Kossakovskému cenu na filmovém festivalu v Edinburghu a Karlových Varech.

Filmová masterclass

Režisér Viktor Kossakovsky

Viktor Kossakovsky se při české návštěvě představí také v roli pedagoga. Široké veřejnosti nabídne v pátek 23. ledna od 18.00 hodin v malém sále kina Světozor filmovou masterclass. Během ní představí svoji filmovou tvorbu, z níž vybere důležité momenty, které okomentuje, a představí, jak o filmovém dokumentu přemýšlí nejenom z pozice režiséra, ale také z perspektivy scénáristy, kameramana a střihače. Dotkne se i specifického světa filmových festivalů, ve kterém jsou jeho filmy vysoce oceňovány a v němž je častým a vítaným hostem.

Autor: Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás