Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Novinka Woodyho Allena v ohrožení. Režisér žaluje společnost Amazon o miliony dolarů

Kultura

  18:00
Americký režisér Woody Allen žaluje společnost Amazon o 68 milionů dolarů. Důvodem je jeho nový film A Rainy Day in New York (Deštivý den v New Yorku), který společnost odmítla vydat, dokud se neprošetří Allenova nařčení ze sexuálního obtěžování vlastní dcery. Podle Allena tím společnost Amazon, která film také produkuje, porušila smlouvu a musí platit.

Woody Allen při natáčení filmu The Bop Decameron v létě 2011 v Římě foto: Reuters

Režisér Woody Allen měl podepsat smlouvu s technologickým gigantem Amazon v roce 2016. Předmětem měl být Allenův připravovaný romantický film A Rainy Day in Newyork s Timothéem Chalmetem a Elle Fanningovou v hlavních rolích, jehož měla být společnost Amazon producentem a distributorem přes svou vlastní videoplatformu Prime Video.

I Woody Allen musel v minulosti čelit obvinění ze sexuálního obtěžování.
Režisér Woody Allen.

Poté, co se minulý rok znovu rozběhla vlna vyšetřování v případu Allenova údajného sexuálního zneužívání vlastní dcery Mii Farrowové, kterého se měl režisér dopustit v roce 1992, se společnost Amazon rozhodla celý film odložit na neurčito. To i přes fakt, že vyšetřování Allenova případu žádné nové důkazy či závěry nakonec nepřineslo.

Podle Allenova právníka jde o jasné porušení smlouvy. Nařčení, která režisér neustále popírá, jsou známá již řadu let a společnost Amazon tak neměla mít žádný právní základ pro to, aby smlouvu mohla vypovědět. Allenova strana žádá odškodné ve výši 68 milionů dolarů (zhruba 1,5 miliardy korun). Podle Allena mu také společnost Amazon dluží dalších 9 milionů dolarů, protože film musel nakonec financovat ze svého.

Přilévání oleje do ohně

V roce 2014 Mia Farrowová případ připomněla otevřeným dopisem, který zaslala do deníku The New York Times. V prosinci 2017 pak napsala sloupek, ve kterém viní veřejnost z toho, že v rámci #MeToo Allena ušetřila. Právě tento sloupek měl ve finále údajně stát za odložením filmu.

Woody Allen roztáčí Kolo zázraků. Do ústřední dvojice obsadil Winsletovou a Timberlakea

Herec Timothée Chalamet v lednu 2018 oznámil, že věnuje svůj honorář za a Rainy Day in New York na konto sdružení Time’s Up, které bojuje se sexuálním obtěžováním v Hollywoodu. Zbytek chce věnovat také LGBT centru v New Yorku a organizaci RAINN, která se zabývá prevencí sexuálních obtěžování. Několikrát se mě v rozhovorech ptali, proč jsem se vůbec rozhodl pracovat s Woodym Allenem. To nemůžu kvůli smlouvě říct. Můžu ale říct to, že na tom filmu odmítám profitovat. Chci stát bok po boku všech těch odvážných umělců, kteří bojují za to, aby bylo se všemi jednáno s respektem a důstojností,“ napsal herec na svůj Instagram.