Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Nového Bonda natočí režisér Temného případu. Boylea nahradil Fukunaga

Kultura

  11:20aktualizováno  12:32
LONDÝN - Režisér Cary Fukunaga na sebe upozornil jako režisér první série seriálu Temný zločin (True Detective). Má na kontě i několik kritikou oceňovaných filmů. Nyní nahradí Dannyho Boylea v režisérském křesle nového filmu o agentovi 007, který se začne natáčet v březnu 2019. Oscarový Danny Boyle oznámil svůj odchod koncem srpna, údajně kvůli tvůrčím neshodám.

Daniel Craig v roli legendárního Bonda. foto: Lidovky.cz

„Těší nás, že můžeme pracovat s Carym. Jeho všestrannost a inovativnost z něj dělá skvělou volbu pro Bondovo další dobrodružství,“ řekli producenti snímku ve čtvrtek serveru Guardian. Natáčení v pořadí pětadvacátého filmu o Jamesi Bondovi, v němž hlavní roli ztvární opět Daniel Craig, by mělo začít v březnu příštího roku.

Režisér Boyle vycouval z natáčení nejnovější bondovky, prý kvůli tvůrčím neshodám

Premiéra je celosvětově naplánována na 14. února 2020. Oproti původnímu datu se tak navzdory komplikacím přesunula o pouhé tři měsíce. Film měl nejprve režírovat Danny Boyle, držitel Oscara za snímek Milionář z chatrče, v polovině srpna ale údajně kvůli „tvůrčím neshodám“ z projektu odstoupil. Minulý týden ohlásili návrat k Bondovi scenáristé Neal Purvis a Robert Wade, kteří se podíleli i na velké části posledních bondovských filmů.

Fukunaga na sebe poprvé upozornil debutem Sin Nombre z roku 2009. Následně režíroval adaptaci románu Charlotte Bronteové Jana Eyrová s Miou Wasikowskou v hlavní roli a válečný snímek Bestie bez vlasti. Nejúspěšnějším Fukunagovým počinem je ovšem detektivní seriál Temný případ (True Detective), který se setkal s velkým ohlasem publika a přízní kritiků.

Autor: