Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nový český rekord. Kokoschkův obraz se v aukci prodal za 78,5 milionu korun

Obraz Oskara Kokoschky s názvem Praha – Pohled z křižovnického kláštera. foto: ČTK

Praha - Obraz Oskara Kokoschky z roku 1934 s názvem Praha - Pohled z křížovnického kláštera se na nedělní aukci v Praze prodal za 68,25 milionu korun. Včetně 15procentní aukční přirážky za něj nový majitel zaplatí téměř 78,5 milionu korun. Je to nový český aukční rekord. ČTK to sdělila Alena Havlíková z aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery.
  14:37aktualizováno  17:26

Obraz Oskara Kokoschky míří do aukce s rekordní cenovkou. Nejdražší je dosud Kupka

Kokoschka obraz namaloval po svém příchodu do Prahy v pozdním létě 1934 a patří do cyklu jeho pražských vedut. V říjnu 1934 byl obraz vystaven v Mánesu. Dílo se tak po 85 letech vrátilo zpět do této slavné výstavní síně, tentokrát však na první aukční prodej. V neděli byla jeho vyvolávací cena 68 milionů korun. 

Kokoschkovy obrazy malované z různých míst v Praze, například ze Strahovského kláštera, ze zahrady Kramářovy vily, z obou břehů Vltavy a dalších míst, jsou součástí významných sbírek v Česku i zahraničí. 

Pohled do expozice Kokoschka a Praha ve Veletržním paláci.
Oskar Kokoschka: Červené vejce (1940–1941).

Kokoschkův olej Praha - Pohled z křížovnického kláštera patří spolu s obrazy Praha - Karlův most, který vlastní Národní galerie Praha, a Praha - Hradčany a Petřín k jeho třem nejdůležitějším pražským vedutám, uvádí aukční síň. Kokoschka si pro práci na obraze vybral malý balkon v křížovnickém konventu na Starém Městě a odtud pak maloval Prahu téměř tři týdny.

PořadíAutorNázevCena v milionech KčRok
1.Oskar Kokoschka Praha - Pohled z křižovnického kláštera 78,52019
2.František KupkaPlochy příčné II782019
3.František KupkaSérie C I. (Protihodnoty)622016
4.František KupkaTvar modré57,42012
5.Mikuláš Medek Akce I (Vajíčko) 572019

Dosavadní rekord českých aukcí držel obraz průkopníka abstraktní malby Františka Kupky Plochy příčné II. V květnu se v Praze prodal za 65 milionů korun, s dvacetiprocentní přirážkou kupec zaplatil 78 milionů.

Vizitka rakouského malíře Oskara Kokoschky, jehož obraz Praha - Pohled z křížovnického kláštera se v neděli vydražil za rekordní sumu 78,5 milionu korun včetně přirážky:

  • Rakouský malíř a grafik Oskar Kokoschka se proslavil svéráznou krajinomalbou a portréty, které jsou psychologickými studiemi charakterů a emocí zobrazovaných postav. Kokoschka, přední představitel expresionismu, psal také básně a divadelní hry.
  • Ve své době se jeho osobitá tvorba nesetkala s pochopením, dnes patří obrazy Oskara Kokoschky na aukcích mezi nejdražší. Tři z jeho obrazů patří do desítky nejdražších děl prodaných v aukcích v ČR. Dosud nejdražším vydraženým Kokoschkovým dílem byl obraz Praha, který byl v červnu 2017 vydražen za více než 52 milionů korun.
  • Kokoschka se narodil 1. března 1886 v rakouském Pöchlarnu v rodině zlatníka českého původu, ale už od dětství žil ve Vídni. Tam také vystudoval Univerzitu užitého umění, na níž byl jedním z jeho učitelů malíř Gustav Klimt.
  • Po bouřlivém vztahu s Almou Mahlerovou, vdovou po slavném skladateli a múzou řady umělců té doby, se Kokoschka v roce 1915 dobrovolně přihlásil na frontu, kde utrpěl vážné zranění hlavy.
  • Ve 20. a 30. letech procestoval velkou část Evropy a sever Afriky. V roce 1933 vystavoval v Praze, kam se přestěhoval po matčině smrti v roce 1934 a kde se seznámil s Oldou Palkovskou, s níž se později oženil. V Čechách portrétoval i prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, napsal hru o Komenském a namaloval řadu obrazů - například Pohled na Karlův most. V říjnu 1938 nacisté Kokoschku z Prahy vyhnali, spolu s dalšími umělci ho ocejchovali jako "zvrhlého umělce". Do Prahy už se pak malíř na rozdíl od své ženy nikdy nevrátil. Během svého pobytu v Praze Kokoschka namaloval 16 obrazů.
  • Kokoschka ve 40. letech pobýval v Anglii, kde získal i britské občanství (v roce 1975 ale znovu přijal občanství rakouské). Na přelomu let 1940 a 1941 pranýřoval strůjce mnichovské dohody, tedy i představitele Anglie, alegorickým obrazem Červené vejce s karikaturami Hitlera a Mussoliniho. Od 50. let žil ve Švýcarsku, kde také v únoru 1980 zemřel.
  • V roce 1968 maloval Kokoschka obraz Žáby, jímž navázal na své ilustrace Aristofanova stejnojmenného dramatu. Žáby tupě zírající do tmy, zatímco za nimi nad západním obzorem ještě stojí slunce, se mu staly symbolem lidské hlouposti, neschopné odlišit lež od pravdy. Když se dověděl o okupaci Československa, připsal na zadní stranu obrazu: Praha, srpen 1968 - soumrak Evropy.
Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...