Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Prolínání hudebních žánrů a výstavy navrch, to je nový festival Space X

Kultura

  18:00
Zcela nový festival Space X proběhne 12.–13. dubna. Na prolínání hudebních žánrů se návštěvníci mohou těšit v podzemních prostorách bývalého Domu uměleckého průmyslu v Charvátově ulici, kde nyní sídlí Divadlo X10, jen pár kroků od Národní třídy.

Never Sol foto: Space X

„Festival je určen primárně milovníkům alternativní a ambientní hudby s přesahy do dalších hudebních směrů. Představí špičky tohoto žánru z Česka i zahraničí. V Praze podobně zaměřený festival chybí, rozhodli jsme se ho pořádat, protože Divadlo X10 je multižánrovým, umělecky otevřeným prostorem,“ vysvětlila ředitelka divadla Lenka Havlíková.

Mezi největší lákadla bezesporu patří Lenka Dusilová a úspěšný slovenský kytarista David Kollar, který mj. spolupracoval s bubeníkem skupiny King Crimson Patem Mastelottem, proslulým norským trumpetistou a mistrem ambientní hudby Arvem Henriksenem nebo jeho švýcarským nástrojovým kolegou Erikem Truffazem. Na pražské vystoupení přizval dalšího snivého trumpetistu Paola Ravieriho z Itálie.

Dorazí také česká pianistka a zpěvačka Barbora Mochowá, kterou doprovodí Unique Quartet. V rámci turné k nové desce na festivalu vystoupí uhrančivá zpěvačka Never Sol kombinující silné melodie s elektronikou. Na festivalu zahrají také například Irena a Vojtěch Havlovi, držitelé Českého lva za film Křižáček.

Hudební program doplní například výtvarný workshop Milly Janatkové, k vidění bude instalace ozvučených soch Martina Janíčka nebo výstavy obrazů Igora Hlavinky, Iva Pelichovského a výstava fotografií Iva Karáska.

Hlavním dramaturgem festivalu je Michal Kořán, který se celoživotně věnuje ambientu a byl hlavním dramaturgem a organizátorem nultého ročníku. Jednotlivé vstupné na den stojí 250 korun, dvoudenní permanentka 400 korun.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...